НОВИНИ

29.03.2024

28.03.2024

27.03.2024

26.03.2024

25.03.2024

23.03.2024

22.03.2024

21.03.2024

РУБРИКАТОР

Правозахисники відвідали з візитом Тиврівське відділення поліції ГУ НП у Вінницькій області

09.02.2018

Моніторинговою групою у складі працівників Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, регіонального координатора взаємодії з громадськістю Уповноваженого у Вінницькій області та громадських моніторів НПМ 7 лютого 2018 року здійснено візит до Тиврівського відділення поліції Жмеринського відділу поліції ГУ НП у Вінницькій області.

У ході візиту з’ясовано, що облаштування входу до відділення поліції не надає можливості громадянам на інвалідному візку без сторонньої допомоги потрапити до приміщення поліції.

Наявні камери відеоспостереження не функціонують.

Службова документація ведеться з порушенням вимог Інструкції з організації діяльності чергової служби органів (підрозділів) Національної поліції України, затвердженої наказом МВС України від 23.05.2017 № 440. Взагалі відсутній Журнал реєстрації надання медичної допомоги особам, які перебувають в органі (підрозділі) поліції, та Пам’ятки для затриманих осіб.

У відділенні поліції особа, відповідальна за надання домедичної допомоги утримуваним, не призначена. В наявній у черговій частині медичній аптечці містились медикаменти з простроченим терміном використання.

Службова особа, відповідальна за перебування затриманих, не виконує належним чином своїх обов’язків, визначених статтями 212, 213 Кримінального процесуального кодексу України та розділом Х Положення про органи досудового розслідування Національної поліції України, затвердженого наказом МВС України від 06.07.2017 № 570. Службова документація цією особою не ведеться, що створює передумови порушення прав затриманих осіб.

До посадових інструкцій працівників відділення поліції не внесені вимоги щодо заборони катувань та жорстокого поводження, що передбачено вимогами статті 10 Конвенції проти катувань та інших жорстоких, нелюдських або таких, що принижують гідність, видів поводження і покарання.

Крім цього, під час моніторингу було встановлено вкрай низький рівень знань працівниками поліції положень законодавства з питань дотримання прав людини, зокрема  Конвенції з прав людини та основоположних свобод.

Водночас моніторингова група відзначила проведення ремонту у відділенні поліції та наявність на інформаційних стендах відомостей про можливість отримання безоплатної правової допомоги.

Повний перелік порушень із відповідними рекомендаціями щодо їх усунення буде надіслано керівництву Національної поліції України для відповідного реагування.

Джерело

 

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"