НОВИНИ

28.03.2024

27.03.2024

26.03.2024

25.03.2024

23.03.2024

22.03.2024

21.03.2024

20.03.2024

РУБРИКАТОР

Правозахисники відвідали Олексіївську виправну колонію №25

06.11.2017

На теперішній час Державна установа «Олексіївська виправна колонія (№ 25)» – це колонія середнього рівня безпеки (для утримання чоловіків, засуджених до позбавлення волі на певний строк, які раніше відбували покарання у вигляді позбавлення волі). Планове наповнення установи – 1230 осіб (враховуючи дільницю соціальної реабілітації, розраховану на 75 осіб). На даний час в колонії утримуються близько 750 засуджених.

2 листопада 2017 року близько 10 години дня моніторингова група ГО «Харківська правозахисна група» у складі Федіра Данильченка, Олени Річко та Олександра Полякова здійснила візит до Олексіївської ВК №25.

Візит розпочався з оглядової екскурсії. Моніторам одразу запропонували слідувати певним маршрутом, щоб продемонструвати «досягнення» колонії. Трьох моніторів постійно супроводжували не менше п’яти посадових осіб виправної колонії, іноді кількість «супроводжуючих» збільшувалася до десяти.

Спершу моніторингова група відвідала одне з найвідоміших місць колонії – свинарники.

На пів ставки в колонії працює ветеринар, тварини здорові та доглянуті, утримуються в спеціалізованих загонах. Молоді тварини утримуються окремо, на кожне новонароджене поросятко заводиться особистий «паспорт» тварини з фотокарткою.

Забій тварин відбувається в середньому по досягненню нею ваги у близько 140 кг, м’ясо реалізують в основному своїм же співробітникам, вартість одного кілограму дорівнює 40 гривень.

Моніторингова група цікавилася наявністю інших сільськогосподарських тварин та домашньої птиці. Нам повідомили, що, дійсно, раніше на території колонії розводили курей, однак в даний момент курей немає. І дійсно, нам вдалося відвідати місця, в яких раніше утримувалися тварини, однак слідів їх перебування в останній час не вбачалося. В деяких загонах зберігався мотлох, характерний запах, який би свідчив про перебування там тварин, відсутній. Також моніторингова група бачила порожні «курятники», ознаки перебування там птиці також відсутні.

Крім того, монітори відвідали клуб у колонії. Він виконаний у стилістиці інших приміщень, багато дерева та картин в масивних рамах, які були написані засудженими. Як нам повідомили представники колонії по вихідним у клубі проводять кіносеанси, засуджені позитивно відгукуються про такий вид соціалізації: «ніби дві години побував на волі». Крім того на сцені ми виявили музичні інструменти, сусідні з клубом кімнати були ідентифіковані як гримерні. До речі, в 2012 році клуб Олексіївської виправної колонії №25 був визнаний кращим.

Під час відвідування медико-санітарної частини моніторам продемонстрували сучасну медичну техніку, шухляди та холодильники для зберігання ліків. Крім того, провели екскурсію до іншої «пам’ятки» колонії – кімнати соціалізації. Ця кімната усталена зручними та абсолютно новими на вигляд кріслами та веде до зимового саду.

Моніторам продемонстрували сучасно обладнану туалетну кімнату, яка була абсолютно білою та чистою, без жодних слідів використання її за призначенням взагалі. Як стверджує адміністрація колонії «чисто – бо убирають».

Під час візиту до стаціонару медико-соціальної частини, який розрахований на 17 осіб, монітори з’ясували, що на даний момент проходять лікування 14 засуджених. При цьому, деякі із утримуваних засуджених лежали на ліжках, накриті ковдрою з головою, не показуючи облич. На жаль, розмовляти з членами моніторингової групи пацієнти стаціонару відмовилися.

Федір Данильченко, Олена Річко

Источник

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"