НОВИНИ

23.04.2024

22.04.2024

20.04.2024

19.04.2024

18.04.2024

17.04.2024

16.04.2024

15.04.2024

12.04.2024

11.04.2024

РУБРИКАТОР

Правозахисники будуть моніторити рівень відкритості поліції

06.04.2017

Асоціація УМДПЛ в рамках діяльності Експертної групи «Поліція під контролем» та Моніторингової кампанії «Поліція під контролем» оголошують про початок роботи над проектом «Моніторингова кампанія відкритості Національної поліції в рамках Омбудсмен+».

доступ

Мета проекту – підвищити рівень прозорості та підзвітності Національної поліції України шляхом підсилення впливу Уповноваженого ВРУ з прав людини через систему «Омбудсмен+» та адвокацію змін, що будуть напрацьовані за результатами системного дослідження.

Завдання проекту:

  1. Провести комплексний моніторинг стану додержання права на інформацію установами Національної поліції України по всій території України.
  2. У ході аналізу офіційних документів, які регламентують роботу органів влади, виявити прогалини та невідповідності у відомчих нормативно-правових актах Національної поліції України в частині регулювання питань, пов’язаних із забезпеченням доступу запитувачів до публічної інформації.
  3. Виявити порушення, які допускають установи Національної поліції України при виконанні запитів на публічну інформацію.
  4. Виявити проблеми, з якими зіштовхуються запитувачі під час пошуку публічної інформації на офіційних сайтах установ Національної поліції України.
  5. Надати Омбудсмену як контролюючому органу необхідні матеріали для розуміння ситуації із забезпечення права на інформацію установами Національної поліції.
  6. Напрацювати у співпраці з Омбудсменом рекомендації щодо усунення виявлених недоліків у практиці застосування установами Національної поліції України Закону «Про доступ до публічної інформації» з метою подальшої адвокації змін у цій сфері, відповідно до стратегічного бачення змін у сфері інформаційного права Експертної групи «Поліція під контролем».
  7. Привернути увагу суспільства до фактів порушень законодавства про доступ до публічної інформації та до необхідності забезпечення прозорості діяльності правоохоронних органів, як одного із основних інструментів запобігання корупції та порушенням прав людини.
  8. Навчити громадських активістів здійснювати кваліфікований громадський моніторинг дотримання права знати правоохоронними органами, відповідно до затвердженої Омбудсменом методології.

Методологія дослідження була розроблена коаліцією громадських організацій у співпраці з Секретаріатом Уповноваженого ВРУ з прав людини та була схвалена Омбудсменом. Вищезазначене дослідження стану дотримання права на доступ до публічної інформації в діяльності поліції буде реалізоване по всій території України протягом 2017 року.

Асоціація УМДПЛ  має досвід реалізації проектів у сфері захисту інформаційних прав людини в діяльності правоохоронних органів. Пропонуємо ознайомитись зі звітом за результатами попереднього проекту, опублікованим у червні 2016 року.

Проект «Моніторингова кампанія відкритості Національної поліції в рамках Омбудсмен+» впроваджується в рамках проекту «Зміцнення потенціалу Секретаріату Уповноваженого ВРУ з прав людини», який виконується Програмою розвитку ООН в Україні та фінансується Міністерством закордонних справ Данії.

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"