НОВИНИ

18.04.2024

17.04.2024

16.04.2024

15.04.2024

12.04.2024

11.04.2024

10.04.2024

09.04.2024

08.04.2024

РУБРИКАТОР

Працівники СБУ вимагали у чоловіка 110 тис. доларів США, погрожуючи відкриттям кримінального провадження

05.12.2019

Завершено досудове розслідування кримінального провадження стосовно начальника відділу Служби безпеки України та його підлеглого, які спільно з посередниками вимагали від потерпілого грошові кошти в сумі 110 тис. доларів США.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснювали слідчі центрального апарату Державного бюро розслідувань.

Досудовим розслідуванням встановлено:

-правоохоронці разом з двома посередниками – цивільними особами, вимагали від потерпілого грошові кошти в сумі 110 тис. доларів США. За гроші правоохоронці обіцяли не позбавляти потерпілого громадянства України, не застосовувати примусове видворення його та його рідних за межі України. Крім того, правоохоронці обіцяли не відкривати кримінальні провадження за надуманими фактами;

-цивільні особи, яких правоохоронці залучили у ролі посередників, чинили психологічний тиск на потерпілого та його родичів, зокрема подавали до поліції повідомлення про злочини за надуманими фактами та телефонували родичам потерпілого, примушуючи останнього передати кошти працівникам СБУ.

Важливо: у ході розслідування встановлені факти незаконного стеження за потерпілим, незаконного збирання інформації, що стосується особистого життя громадян, а також незаконного зберігання боєприпасів.

Наразі підозрювані та захисники ознайомлюються із матеріалами кримінального провадження, після чого їх буде скеровано до суду.

Процесуальне керівництво у кримінальному провадженні здійснює Головна військова прокуратура. Оперативний супровід – Управління внутрішньої безпеки Служби безпеки України.

Кваліфікація:

-вимагання грошових коштів із використанням службового становища в особливо великих розмірах (ч. 2 та ч. 4 ст. 189 Кримінального кодексу України);

-порушення таємниці листування, телефонних розмов, телеграфної чи іншої кореспонденції, що передаються засобами зв’язку або через комп’ютер, вчинене службовою особою повторно (ч. 2 ст. 163 Кримінального кодексу України);

-незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами (ч. 2 ст. 263 Кримінального кодексу України);

-завідомо неправдиве повідомлення суду, прокурору, слідчому або органу досудового розслідування про вчинення злочину поєднані з обвинуваченням особи в тяжкому чи особливо тяжкому злочині або із штучним створенням доказів обвинувачення (ч. 2 ст. 383 Кримінального кодексу України).

Санкція статті: у разі доведення вини, правоохоронцям загрожує покарання у вигляді позбавлення волі строком до 12 років з конфіскацією майна.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"