НОВИНИ

01.05.2024

30.04.2024

29.04.2024

26.04.2024

25.04.2024

24.04.2024

23.04.2024

22.04.2024

РУБРИКАТОР

Працівниками Южноукраїнського відділення поліції не забезпечується право затриманих на захист

29.11.2016

Регіональним координатором взаємодії з громадськістю Уповноваженого в Миколаївській області було здійснено моніторинговий візит до Южноукраїнського відділення Первомайського відділу поліції.

Мета візиту –  оцінити роботу відділення поліції з питань реагування на звернення громадян, попередження незаконних затримань та доставлянь. Під час здійснення візиту зверталася увага і на рівень фахової підготовки працівників поліції, націленість їх на допомогу громадянам тощо.

В ході візиту було встановлено, що права затриманих осіб на захист та правову допомогу в Южноукраїнському відділенні поліції не дотримуються.

Так, під час ознайомлення зі службовою документацією було виявлено громадянина, який перебував на допиті у слідчого більше години, але у журналі обліку відвідувачів, запрошених та доставлених до відділення поліції статус і мета прибуття цієї особи зазначені не були. Вдалося з’ясувати, що громадянин був затриманий та доставлений у відділення за підозрою у вчиненні тяжкого злочину, на момент візиту з ним проводилися слідчі дії та складався протокол про затримання. Однак про факт затримання особи Миколаївський регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги поінформовано не було, що є грубим порушенням права затриманого за захист.

Регіональним координатором також встановлено, що деяка службова документація Южноукраїнського ВП ведеться з порушеннями вимог відомчих наказів і постанов Кабінету Міністрів України.

На неналежному рівні у відділенні організована робота щодо забезпечення права на медичну допомогу. Відсутній наказ про призначення посадових осіб, відповідальних за надання домедичної допомоги утримуваним. Медична аптечка чергової частини неукомплектована, а у наявних препаратів терміни зберігання закінчилися ще у травні 2015 року.

Вхід до приміщення відділення поліції має два яруси сходів, лише один із яких облаштовано пандусом для маломобільних груп населення. Проте й він не відповідає вимогам будівельних норм, а його використання створює труднощі і незручності для зазначеної категорії осіб.

Суттєвого покращення потребує облік осіб, що відвідують Южноукраїнське відділення поліції, а також контроль з боку чергового за їхнім перебуванням.

Інформація про недоліки, виявлені в ході моніторингового візиту Регіональним координатором взаємодії з громадськістю Уповноваженого в Миколаївській області, а також рекомендації щодо їх усунення надані керівництву Головного управління Національної поліції в Миколаївській області.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"