НОВИНИ

18.03.2024

16.03.2024

15.03.2024

14.03.2024

13.03.2024

11.03.2024

РУБРИКАТОР

Повідомлено про підозру у колабораціонізмі поліцейському з Маріуполя та інспекторці виправної колонії з Херсона

06.06.2023

Працівники ДБР, за сприяння Національної поліції, повідомили про підозру в колабораціонізмі колишньому правоохоронцю з Маріуполя.Встановлено, що на початку повномасштабного вторгнення росії у лютому 2022 року, колишній правоохоронець проігнорував накази керівництва, дочекався представників держави-агресора та одразу пішов працевлаштовуватися до незаконних правоохоронних органів окупантів.

Після добровільного зайняття посади у так званому маріупольському управлінні мвс рф, зрадник активно брав участь у підготовці пропагандистських сюжетів, які транслювались на місцевому телебаченні.  Його завданням було просувати наративи кремля щодо подій 2014 року в Маріуполі задля дискредитації влади та Збройних сил України.

Зокрема, колаборант стверджував, що у травні 2014 року керівництво його підрозділу отримало «злочинний наказ зі столиці про розстріл мирних протестуючих»проти української влади. Ті, хто відмовився, начебто були обстріляні з важкої техніки прямо на робочих місцях. Згідно з «темником», який підготували куратори, у той день загинуло щонайменше 4 людини, десятки було поранено.

Зазначимо, що на початку травня 2014 року місцевий відділок правоохоронців деякий час взагалі був захоплений російською ДРГ.

Експравоохоронець підозрюється у добровільному зайнятті посади в незаконних правоохоронних органах, створених на тимчасово окупованій території ч. 7 ст. 111-1 КК України.

Санкція статті передбачає позбавлення волі  до 15 років.

Крім того, ДБР викрило на державній зраді інспекторку херсонської колонії, яка досі прислуговує окупантам. Молодший інспектор відділу охорони Державної установи «Північна виправна колонія № 90» добровільно пішла на службу до ворога. Вона погодилася обійняти подібну посаду в незаконно створеному правоохоронному органі окупаційної влади – Управлінні служби виконання покарань.

Встановлено, що зрадниця виконувала функції з охорони колонії, зокрема контролювала пропускний режим установи.

Після звільнення Херсону втекла разом з військовими рф. Наразі переховується на тимчасово окупованому лівому березі області.

Колаборантці заочно повідомлено про підозру у державній зраді (ч. 2 ст. 111 КК України). Санкція статті передбачає покарання у вигляді довічного позбавлення волі з конфіскацією майна.

Процесуальне керівництво здійснює Херсонська обласна та Київська міська прокуратури.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"