НОВИНИ

23.04.2024

22.04.2024

20.04.2024

19.04.2024

18.04.2024

17.04.2024

16.04.2024

15.04.2024

12.04.2024

11.04.2024

РУБРИКАТОР

Повідомлено про підозру двом правоохоронцям за розголошення державної таємниці

22.08.2018

Слідчими управління спеціальних розслідувань за процесуального керівництва прокурорів відділу Департаменту процесуального керівництва у кримінальних провадженнях, підслідних Державному бюро розслідувань, Генеральної прокуратури України у ході розслідування справ про злочини під час Майдану виявляються та розкриваються й інші злочини, вчинені фігурантами цих справ.

Так, під час слідства у кримінальному провадженні за підозрою колишнього заступника начальника управління боротьби з незаконним обігом наркотиків столичної міліції у вчиненні низки злочинів у січні 2014 року під час протестних акцій в м. Києві встановлено факти розголошення ним державної таємниці у 2016 році вже, перебуваючи на посаді заступника начальника управління з обслуговування південних областей Департаменту протидії наркозлочинності Національної поліції України.

Зокрема, на підставі зібраних доказів, 21.08.2018 у передбачений чинним законодавством спосіб, здійснено повідомлення про підозру колишньому заступнику начальника управління Департаменту протидії наркозлочинності Національної поліції України за ч. 3 ст. 27, ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 328 КК України (організація розголошення відомостей, що становлять державну таємницю вчинене за попередньою змовою групою осіб, за відсутності ознак державної зради або шпигунства), а також його співучаснику – оперуповноваженому цього підрозділу (на даний час займає посаду виконувача обов’язків начальника відділу Головного управління Національної поліції в Одеській області) за ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 328 КК України (розголошення відомостей, що становлять державну таємницю вчинене за попередньою змовою групою осіб).

На цей час вирішується питання про обрання запобіжних заходів до підозрюваних, у тому числі щодо діючого правоохоронця, оголошеного в розшук у зв’язку з систематичним ухиленням від слідства.

Досудове розслідування триває.

Нагадаємо, 05.12.2017 до суду передано обвинувальний акт у кримінальному провадженні стосовно колишнього заступника начальника ГУ МВС України в м. Києві – начальника кримінальної міліції (організатор вчинення злочинів), заступника начальника УБНОН ГУ МВС України в м. Києві (вищевказаний керівник, що на даний час притягнутий до відповідальності за розголошення державної таємниці), а також заступника начальника відділу і двох оперуповноважених цього ж управління, які обвинувачуються у перевищенні влади та вчиненні за спеціально спланованою операцією, із залученням цивільних осіб «тітушок» в ніч з 22 на 23 січня 2014 року на вулиці Щорса в м. Києві біля міської лікарні № 17 провокації та наступного спільного з працівниками столичного спецпідрозділу «Беркут» незаконного затримання 6 активістів громадського руху «Автомайдан», застосування до них насильства, заподіяння їм тілесних ушкоджень різного ступеню тяжкості та умисне пошкодження їх автомобілів. У подальшому відповідно до злочинного плану активістів доставили до одного з райуправлінь міліції м. Києва, де указані правоохоронці надали завідомо неправдиві показання, поєднані з обвинуваченням невинних громадян у тяжких злочинах, на підставі яких їх було затримано, притягнуто до кримінальної відповідальності за нібито хуліганські дії та у наступному арештовано.

Разом з тим судовий розгляд вказаного обвинувального акта до цього часу не розпочато у зв’язку з постійним поданням та тривалими розглядами заяв суддів Дніпровського районного суду м. Києва про відводи та самовідводи.

Відділ зв’язків із громадськістю та ЗМІ
Генеральної прокуратури України

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"