НОВИНИ

26.04.2024

25.04.2024

24.04.2024

23.04.2024

22.04.2024

20.04.2024

19.04.2024

18.04.2024

РУБРИКАТОР

Потужності серверів ДСА використовували для роботи інтернет-магазинів та майнінгу

19.09.2019

Слідчі територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Києві, повідомили про підозру двом особам Державної судової адміністрації України, які незаконно використовували мережеве та комп’ютерне обладнання ДСА для налагодження роботи інтернет-магазинів та видобутку криптовалюти.

Підозру оголошено двом працівникам держпідприємства «Інформаційні судові системи» Державної судової адміністрації України.

За попередньою інформацією: вони встановили на мережеве та комп’ютерне обладнання шкідливе програмне забезпечення з метою налагодження роботи інтернет-магазинів та використання потужності серверів для видобутку криптовалюти. Факти таких протиправних дій підтверджено висновками експерта.

Під час огляду мережевого обладнання дата-центру ДП «Інформаційні судові системи» ДСА України встановлено:

– наявність шкідливого програмного забезпечення «MinerGate», яке з 01.01.2018 здійснювало видобуток електронних грошей (криптовалюти), використовуючи потужності та електроенергію ДСА України;

– незаконне використання серверного обладнання ДСА України для роботи низки приватних ресурсів – декількох інтернет-магазинів;

– інсталяційний файл шкідливого програмного забезпечення з функцією спеціального технічного засобу негласного отримання інформації.

Важливо: зазначене програмне забезпечення було встановлено на окремих ноутбуках держпідприємства «Інформаційні судові системи». Ці комп’ютери використовувалися для налаштування серверів, комп’ютерів Державної судової адміністрації України та судів міста Києва.

Оперативний супровід у даному кримінальну провадженні здійснює Департамент контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері інформаційної безпеки Служби безпеки України. Процесуальне керівництво – прокуратура міста Києва.

Результат – двом працівникам ДП «Інформаційні судові системи» ДСА України повідомлено про підозру у:

-несанкціонованому втручанні в роботу електронно-обчислювальних машин, автоматизованих систем, комп’ютерних мереж та створенні з метою використання шкідливих програмних чи технічних засобів (ч.1 ст.361, ч.2 ст.361, ч.1 ст.361-1 Кримінального кодексу України);

-незаконному придбанні та використанні спеціальних технічних засобів отримання інформації та створенні з метою використання шкідливих програмних чи технічних засобів (ч.1 ст.359, ч.1 ст.361-1 Кримінального кодексу України).

Досудове розслідування триває.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"