НОВИНИ

19.04.2024

18.04.2024

17.04.2024

16.04.2024

15.04.2024

12.04.2024

11.04.2024

10.04.2024

09.04.2024

РУБРИКАТОР

Порошенко хоче посилити податковий контроль за громадськими організаціями

11.07.2017

Президент Петро Порошенко подав на розгляд Верховної Ради проекти законів щодо скасування е-декларування антикорупційних громадських організацій.

У прес-службі зазначили, що напередодні ці проекти було презентовано під час зустрічі з представниками громадських організацій.Як повідомили у прес-службі глави держави, йдеться про закони “Про внесення змін до Податкового кодексу” та “Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення відкритості для суспільства інформації про фінансування діяльності громадських об’єднань та використання міжнародної технічної допомоги”.

Президент розраховує на підтримку цих документів парламентом у першому читанні ще на поточній сесії.

Зауваження та пропозиції від ГО можна буде внести під час підготовки законопроектів до другого читання.

“Низку зауважень, висловлених громадськими організаціями, було враховано за результатами зустрічі”, – зазначили в адміністрації президента.

Зазначається, що у законопроектах було враховано європейський та північноамериканський досвід у питаннях діяльності громадських організацій та їхнього публічного звітування.

Заступник глави АП Дмитро Шимків повідомив, що законопроектами запропонована прозорість громадських організацій і тих фізичних осіб-підприємців, хто отримує напряму кошти донорів та міжнародну технічну допомогу.

Він також підкреслив, що публічну звітність подаватимуть всі громадські організації без огляду на спеціалізацію та джерела доходів. Однак звіти стосуватимуться виключно діяльності організацій і не будуть містити інформації стосовно власності чи будь-якого майна цих організацій або їх посадових осіб.

Шимків додав, що законодавча ініціатива передбачає скасування зобов’язання фізичних осіб – представників громадських організацій подавати звітність у рамках е-декларування, як передбачено законом “Про запобігання корупції”.

Про це він пише у своїй колонці на Українській правді. Водночас глава Центру протидії корупції Виталій Шабунін заявляє, що запропоновані президентом зміни до податкових законів неприйнятні і подавати текст законопроекту без правок громадських активістів та голосувати за нього без змін неприпустимо.

Він підтверджує, що був на спонтанно організованій Банковою зустрічі в адміністрації президента, на якій йшлося про зміни до Податкового кодексу. За його словами, на зустрічі також були Ярослав Юрчишин, Олександр Сушко, Ірина Бекешкіна, Любов Акуленко.

Шабунін наголошує, що запропоновані президентом зміни – “це розмова ультиматумів, а не компромісів”.

“Запропоновані норми запроваджують додаткову форму податкового звітування для ГО і дають фіскалам повний ручний контроль за діяльністю неприбуткових організацій. Санкція для ГО за невиконання “норм Порошенка” настає не тільки за те, що звіт не поданий вчасно, а за те, що податкова його вчасно не опублікувала на своєму сайті”, – зазначає Шабунін.

Він зазначає, що згідно з новими нормами, додаткові звіти подаватимуть також експерти та спеціалісти, які залучаються ГОшками та є ФОПами.

“Вони змушені будуть публічно показати не тільки доходи, отримані від донорів, реципієнтів та бенефіціарів міжнародних грантів, але і всі витрати на користь третіх осіб, чого не роблять навіть чиновники в е-деклараціях”, –  зазначає глава ЦПК.

“Президент, фактично, зобов’язує ФОП, що співпрацює з громадською організацією, публічно звітувати про особисті витрати: від кави до медичної допомоги. Більше того, подання недостовірної інформації в такому звіті каратиметься скасуванням права платити єдиний податок. Ми наполягаємо, що ці новації виправдані, тільки якщо звітуватимуть політичні партії та всі неприбуткові організації”, – заявив Шабунін.

“Ці та інші правки ми сьогодні запропонували команді президента. Публікуємо повний текст проекту змін від АП і наші правки до нього, бо вважаємо, що подавати текст законопроекту без них є неприйнятним і голосувати за нього в залі без змін є неприпустимим”, – додав він.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"