НОВИНИ

26.04.2024

25.04.2024

24.04.2024

23.04.2024

22.04.2024

20.04.2024

19.04.2024

18.04.2024

17.04.2024

РУБРИКАТОР

Понад триста громадських організацій звернулися до Порошенка щодо тиску на активістів та викривачів

28.11.2017

Більше трьохсот громадських організацій звернулися до президента України щодо тиску на активістів та викривачів. Вони вважають, що Порошенко повинен відреагувати на посилення тиску та насильство щодо громадських активістів і викривачів у регіонах. З таким закликом до Петра Порошенка звернулися понад триста громадських організацій з усієї України (шляхом листів від коаліцій ГО).

На брифінгу активісти повідомили про щонайменше сім резонансних нападів на громадських діячів та викривачів, які трапилися від початку року.

“Це і побиття судді-викривача Гольник в Полтаві минулого тижня. Це і Харків, де антикорупційних активістів тільки за останні три місяці двічі били. Це Одеса, де борців з незаконними забудовами теж б’ють і їм погрожують. А буквально на минулих вихідних активістів, які борються проти незаконних забудов арештували і їх триматимуть під вартою 60 діб”, – розповів регіональний координатор Реанімаційного Пакету Реформ Іван Омелян.

За словами активістів, такі випадки побиттів частішають, а розслідування цих справ всіляко гальмується.

“Ми хочемо, щоб Президент України Петро Порошенко дав оцінку посиленню тиску на представників громадянського суспільства. Ми закликаємо голову Нацполіції, щоб було проведене ефективне слідство та публічне звітування за результати. Вимагаємо від Генпрокурора взяти під особистий контроль розслідування усіх резонансних справ щодо постраждалих громадських активістів. І, нарешті, закликаємо парламент якнайшвидше ухвалити законопроект 4038а “Про захист викривачів і розкриття інформації про шкоду або загрозу суспільним інтересам”, – заявив Омелян.

Адвокат Роман Маселко каже, що такий законопроект обмежить можливості для тиску на викривачів.

“Ключове в цьому законопроекті те, що уповноважений з прав людини своїми рішеннями зможе зупиняти або певним чином протидіяти тиску на викривачів, такому як звільнення, кримінальне переслідування та інші дії. Також в документі йдеться про фізичний захист та інші механізми захисту, – пояснив Маселко.

Нагадаємо, днями в Полтаві було скоєно напад на суддю-викривача Ларису Гольник. Вона заявила, що до цього, імовірно, причетне близьке оточення мера Полтави Олександра Мамая.

 Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"