НОВИНИ

26.04.2024

25.04.2024

24.04.2024

23.04.2024

22.04.2024

20.04.2024

19.04.2024

18.04.2024

РУБРИКАТОР

Помічників суддів назвали посіпаками. Рада суддів відреагувала зверненням до правоохоронців

08.11.2023

7 листопада Всеукраїнське об’єднання “Автомайдан” оприлюднило базу даних помічників суддів, мотивуючи це тим, що “інформація, розміщена на даному ресурсі, буде корисною як громадськості й журналістам, які моніторять процес судової реформи в Україні, так і звичайним громадянам, яким небайдуже очищення судової системи та формування доброчесного судового корпусу”.

Якщо точніше – “Автомайдан” зробив сайт-базу помічників суддів, який назвав “Проєкт “Суддівські посіпаки”.

У відповідь Рада суддів України закликало правоохоронні органи зупинити цілеспрямоване знищення цілої гілки влади, адже наступними «посіпаками» можуть стати усі правоохоронні структури й органи державної влади.

 Відкрите звернення було схвалене на позачерговому засіданні РСУ рішенням №50  від 07 листопада 2023 року “Щодо розміщення в мережі інтернет відкритої бази даних помічників суддів”.

Відкрите звернення Ради суддів України

Президенту України

Голові Верховної Ради України

Голові Служби безпеки України

Генеральному прокурору

Іншим компетентним органам та зацікавленим особам

Сьогодні, 7 листопада 2023 року, Всеукраїнське об’єднання “Автомайдан” за фінансуванням Національного фонду сприяння демократії (NED – незалежний, неприбутковий фонд, який займається розвитком і зміцненням демократичних інститутів у всьому світі – гарна мета, погодьтесь) оприлюднив базу даних помічників суддів, мотивуючи це тим, що “інформація, розміщена на даному ресурсі, буде корисною як громадськості й журналістам, які моніторять процес судової реформи в Україні, так і звичайним громадянам, яким небайдуже очищення судової системи та формування доброчесного судового корпусу”.

Шкода, що Національний фонд сприяння демократії, який оплатив створення подібної бази даних, не розуміє значення слова “посіпака” в українській мові та очевидно вважає, що образа та приниження людської гідності великої кількості людей, які сьогодні працюють на державу у патронатній службі, сприятимуть розвитку та зміцненню демократичних інститутів.

Попри обґрунтування створення такого реєстру благими намірами, а саме сприяти судовій реформі загалом і за можливості “прослідкувати та виявити конфлікт інтересів у суддів та працівників суду”, прослідковується неприхований намір вкотре підірвати не тільки авторитет суддів, а й принизити їхніх помічників, навішуючи образливі ярлики, тавруючи представників професії зневажливими словами, наперед відносячи їх до числа недоброчесних представників судової влади.

Не там “посіпак” шукаєте, панове громадські активісти.

Рада суддів України завжди підтримувала і підтримує будь-які дії і наміри, що сприяють відкритості інформації у судовій владі, забезпечують прозорість судових процесів, гарантують свободу думки і висловлювань. Однак під час війни подібні дії мають бути надзвичайно виваженими.

Але у будь-якому випадку це не означає, що персональні дані людей, які працюють помічниками суддів, мають оприлюднюватися в реєстрах, які однією назвою формують у людей почуття зневаги. Ще раз наголошуємо, Рада суддів України не має нічого проти створення реєстрів, які стосуватимуться не тільки політичних і публічних діячів, а й суддів, їхніх помічників, їхніх вчителів, їхніх лікарів, закріплених за ними громадських активістів, але – майте повагу до кожної особи, громадянина і представника професії, не тавруйте людей – вони не худоба!

Декларуючи європейські прагнення і стандарти, укладачі подібних реєстрів ставлять себе понад суспільством і людьми, застосовуючи у своїй діяльності антигуманні методи і засоби, ховаючи за ними свої істинні обличчя.

Хоча, якщо керуватися міжнародною практикою і стандартами професії, саме помічники належать до категорії професіоналів, які “мусять відповідати високим професійним та етичним нормам і тим самим сприяти зміцненню суспільної довіри до судових установ” (з Висновку КРЕС №22 про роль помічників суддів, кому цікаво).

Ще один намір вказаного реєстру, на нашу думку,– пряме перешкоджання участі помічників суддів у конкурсних процедурах на посаду суддів і як же без прямого тиску на суддю через помічника.

Нам абсолютно очевидно, що подібна діяльність, яка полягає у системному втручанні у діяльність судової та інших гілок влади, несе реальну загрозу національній безпеці нашої держави, особливо в умовах війни.

Нешановні шанувальники “посіпак”, Рада суддів України розцінює ваші дії як неприховану підривну діяльність проти нашої держави, а тому дане відкрите звернення просить розцінювати як заяву до компетентних правоохоронних органів з вимогою провести перевірку вашої діяльності, спрямованої всупереч інтересам України.

І ще одна ремарка: автори бази даних взагалі не врахували й ту обставину (хоча вони і не мали бажання цього робити), що в багатьох помічників суддів та й в самих суддів, які працюють на підконтрольній території України, родичі продовжують залишатися на тимчасово окупованій території.

Закликаємо правоохоронні органи зупинити цілеспрямоване знищення цілої гілки влади нашої держави, адже за мовчазного споглядання наступними “посіпаками” стануть всі правоохоронні структури й органи державної влади.

Наостанок ще раз звернемось до незалежного, неприбуткового фонду, який займається розвитком і зміцненням демократичних інститутів у всьому світі Національного фонду сприяння демократії, попереднє ознайомлення з реєстром засвідчило, що у ньому містяться неактуальні дані. Очевидно, що ваші кошти були вкотре використані під “гарну обгортку” і цей реєстр так і залишиться дивним зрізом відповідей судів на певні запити (наданих у різні проміжки часу) і нічого не матиме спільного з реальністю.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"