НОВИНИ

25.04.2024

24.04.2024

23.04.2024

22.04.2024

20.04.2024

19.04.2024

18.04.2024

17.04.2024

РУБРИКАТОР

Полтавський районний суд недоступний для маломобільних груп населення

27.04.2019

В рамках реалізації національного превентивного механізму регіональний представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Полтавській області Юрій Чернушенко разом з громадським монітором Іваном Бабіюком здійснили візит до Полтавського районного суду Полтавської області.

Під час моніторингового візиту перевірено умови перебування громадян в суді, забезпечення прав підсудних (засуджених) та доступність суду для осіб з інвалідністю.

Встановлено, що керівництвом суду вживаються певні заходи щодо створення належних умов для розгляду кримінальних проваджень та забезпечення участі в судових засіданнях.

Зали судових засідань обладнані у необхідній кількості технічними засобами фіксування кримінального провадження. Також в наявності зали для слухання справ у закритому режимі. У залах достатньо природнього та штучного світла. Забезпечено вільний доступ до питної води.

Водночас, моніторинговою групою виявлені недоліки, які потребують вирішення. Зокрема, у суді відсутнє приміщення для конвою. Тому під час судової перерви заарештовані особи вимушені знаходитися на першому поверсі приміщення суду, або в спецавтомобілі.

Також немає кімнати для конфіденційного спілкування з адвокатом.

Доступність до приміщення суду для маломобільних груп населення фактично не забезпечується. Суд розташований у трьох поверховій будівлі. Крім зали судових засідань на першому поверсі, інші приміщення суду для осіб з інвалідністю недоступні. Технічні умови приміщення суду не пристосовані для переміщення осіб з обмеженими фізичними можливостями та маломобільних груп населення на інші поверхи, де розміщені зали судових засідань.

За результатами моніторингового візиту до територіального управління Державної судової адміністрації України в Полтавській області буде направлено звіт та лист реагування.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"