НОВИНИ

03.05.2024

02.05.2024

01.05.2024

30.04.2024

29.04.2024

26.04.2024

25.04.2024

РУБРИКАТОР

Поліціянта-зрадника з Купʼянська засудили на 15 років. У скоєному він не розкаявся

21.11.2023

Червонозаводський районний суд міста Харкова визнав колишнього співробітника поліції винним у державній зраді (вирок від 13 листопада).До повномасштабного вторгнення РФ обвинувачений працював поліцейським відділу реагування патрульної поліції Купʼянського районного відділу поліції ГУНП в Харківській області.

Всупереч вказівці керівництва поліціянт не виїхав із тимчасово окупованої території і приблизно наприкінці травня 2022 року погодився на співпрацю з окупантами.

У липні його призначили «исполняющем обязанности инспектора — дежурного дежурной части». Згодом він обіймав посаду «оперативного дежурного дежурной части»,

Працюючи в окупаційній поліції, чоловік приймав заяви і повідомлення про злочини, знімав відбитки пальців у затриманих російськими військовими осіб, відвідуючи щодня як своє робоче місце адміністративну будівлю Купʼянського районного відділу поліції ГУНП в Харківській області, що була захоплена російською армією.

У матеріалах справи є трудові договори за підписом обвинуваченого, заповнені ним дактилоскопічні карти та інші службові документи, складені російською мовою. Чоловік розписався у журналі видачі посвідчень співробітників окупаційної поліції, а також поставив підписи у платіжних відомостях, що двічі отримував зарплату по 45 тисяч російських рублів.

У судовому засіданні громадянин вину визнав повністю, але в скоєному не розкаявся.

Адвокат просив надати йому статус військовополоненого для подальшого обміну в Росію.

Однак суд розʼяснив, що не наділений повноваженнями визнавати особу військовополоненим.

Повноваження щодо передачі військовополонених ворогів державі-агресору та звільнення оборонців України, які перебували у полоні, здійснює Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими, який є тимчасовим допоміжним органом Уряду України.

Список для передачі військовополонених ворогів затверджує Голова Координаційного штабу  у взаємодії з Обʼєднаним центром з координації пошуку та звільнення військовополонених, незаконно позбавлених волі осіб внаслідок агресії проти України.

Але при виконанні вироків суд має право вирішувати питання про звільнення особи від відбування покарання у звʼязку з прийняттям рішення про передачу її для обміну як військовополоненого.

Наразі відсутні докази, що уповноважений орган приймав рішення про передачу обвинуваченого для обміну як військовополоненого.

Чоловіка засудили до 15 років увʼязнення із конфіскацією всього майна.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"