НОВИНИ

29.04.2024

26.04.2024

25.04.2024

24.04.2024

23.04.2024

22.04.2024

20.04.2024

РУБРИКАТОР

Поліціянта-колаборанта за роботу на окупантів заочно засудили на 13 років

28.12.2023

Орджонікідзевський районний суд міста Запоріжжя визнав жителя тимчасово окупованої території Олександра Синельникова винним у колабораціонізмі (вирок від 20 грудня).Обвинувачений працював у у правоохоронних органах понад 21 рік, мав звання «капітана». На момент російського вторгення він був дільничним офіцером поліції сектору поліцейської діяльності №1 відділення поліції №1 Василівського районного управління поліції ГУ НП України в Запорізькій області.

В умовах окупації міста Камʼянка-Дніпровська у червні 2022-го чоловік обійняв посаду «оперативного дежурного дежурной части» незаконно створеного правоохоронного органу — «отдела полиции № 2 Управления внутренних дел по г. Васильевка и Васильевскому району Главного управления МВД по Запорожской области».

Вважається, що разом із представниками збройних формувань РФ Синельников брав участь у добових чергуваннях, приймав реєстрував заяви і повідомлень про вчинені злочини на тимчасово окупованій території та вчиняв інші дії в інтересах окупаційної влади.

У суді показання дали співробітники української поліції, які працювали разом із обвинуваченим. Вони підтвердили, що керівництво дало їм вказівку евакуюватися. Усі свідки говорили, що Синельников мав можливість виїхати з окупованої території, але не захотів. Під час окупації його бачили у російській формі, коли він курив біля захопленого райвідділу поліції. На машині обвинуваченого був прапор РФ. Одна жінка розповіла, що її подругу затримувала окупаційна поліція і Синельников як черговий приносив їй чай.

Крім того, обвинуваченого бачили в Запоріжжі, що він привозив туди овочі на продаж. Тобто він мав можливість виїжджати з окупованої території, але повертався туди.

Один зі свідків розповів, що 4 квітня 2022 року в місті Василівка, на пропускному пункті, він побачив Синельникова, який віз до Запоріжжя на продаж редиску. Обвинувачений потім зателефонував свідкові та попрохав нікому не говорити, що він його бачив, але на блокпості у селі Новоолександрівка Синельникова побачило і керівництво поліції. Того дня обвинувачений не зміг вʼїхати до м. Запоріжжя, оскільки колону з вантажівками та легковиками, які везли овочі не пропустили. З того часу керівництво поліції розпочало перевірку Синельникова, почали дивитися по спискам та виявили, що він не одноразово їздив до Запоріжжя. На початку червня свідкові від родичів та знайомих, які перебувають на окупованій території стало відомо, що Синельников пішов працювати до незаконного правоохоронного органу у міста Камʼянка-Дніпровська.

Колеги обвинуваченого повідомили, що колаборантам пропонували в поліції по 1000$ або «20 доларів в день та необмежені можливості».

В одному з телеграм-каналів влітку минулого року вийшло відео про те, що в Камʼянко-Дніпровському районі налагодилось «мирне життя» і в окупаційній поліції вже працює 31 особа.

У результаті негласних слідчих розшукових дій отримано доступ до спілкування в телеграм-чатах, що підтверджує функціонування в місті Камʼянка-Дніпровська окупаційної поліції. Зокрема, із листування здобуто списки працівників незаконного правоохоронного органу та відомості про їхні зарплати, а також про закріплення за ними, в тому числі обвинуваченим, табельної зброї.

Чоловіка засудили до 13 років позбавлення волі із конфіскацією майна і забороною на 13 років обіймати посади у правоохоронних органах України та в органах державної влади, органах місцевого самоврядування, в органах, що надають публічні послуги.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"