НОВИНИ

17.05.2024

16.05.2024

15.05.2024

14.05.2024

10.05.2024

09.05.2024

08.05.2024

РУБРИКАТОР

Поліціянта-колаборанта з окупованого Токмака засудили на 15 років

26.09.2023

Хортицький районний суд міста Запоріжжя визнав колишнього співробітника поліції Станіслава Швиденка винним у колабораціонізмі (вирок від 15 вересня).

Обвинувачений працював інспектором сектору реагування патрульної поліції відділення поліції №3 Пологівського райуправління ГУНП в Запорізькій області

Після окупації міста Токмака, приблизно у першій половині квітня 2022 року, але не пізніше 23 травня 2022 року, Швиденко перейшов на бік ворога. Він почав службу в окупційній поліції: патрулював місто і схиляв до державної зради інших українських правоохоронців.

Із показань заступника начальника відділу кадрового комплектування ГУНП України в Запорізькій області, працівникам поліції видали наказ за наявності безпечного шляху евакуюватися з окупованої території. Із Токмака до Запоріжжя виїхало 48 поліціянтів, інші 33 залишились в окупації.

У суді були допитані співробітники поліції, які виїхали на підконтрольну уряду України територію. Вони розповіли, що в березні 2022-го по місту поширили оголошення про набір до «народної міліції». Вони зі своїми сімʼями виїхали і кажуть, що це було непросто, але можливо.

На початку березня 2022 року працівники ФСБ РФ узяли в полон двох керівників місцевої поліції. І хоч інших працівників поліції на той час фсб не займало, усі вони усвідомлювали, що потрібно виїжджати на територію, що підконтрольна Україні. Поліціянти збиралися, щоб порадитися, що робити, і Швиденко також приходив, але тоді ще не було видно, що він працює з окупаційною владою. Потім стало відомо, що на збори Швиденко приходив із камерою і знімав ці наради та передавав записи ФСБ РФ.

Від родичів і знайомих свідки дізналися, що Швиденко з окупаційною поліцією після відʼїзду обшукали їх домівки.

Одному зі свідків він повідомив, що вирішив працевлаштуватися у«народну міліцію», де йому пообіцяли посаду опера. Колеги обвинуваченого вважають, що він зробив це добровільно, з мерантильних міркувань, коли зневірився у тому, що Токмак найближчим часом звільнять. Свідок чув, як Швиденко говорив, що залишиться, бо йому тут подобається, виїжджати він не буде, бо Україні він не потрібен, жодної допомоги йому ніхто не надасть. Свідкам відомо, що Швиденко разом із працівниками ФСБ РФ брав у полон колишнього колегу.

Свідкам відомо, що рідна матір, дізнавшись про зраду сина, вигнала його з сімʼєю з будинку, тому той заселився іншу в хату, мешканці якої виїхали.

Слідчим вдалося перехопити телефонні розмови обвинуваченого. З них вбачається, що Швиденко обговорює робочі питання, виконує вказівки та розпорядження керівників окупаційної адміністрації, бере активну участь у відшукуванні та вилученні зброї, у тому числі і табельної, що належить його колишнім колегам.

В одній із бесід із колегою Швиденко обурюється, що в Бердянську та Мелітополі «народній міліції» платять більше, ніж їм, а тому, «якщо керівництво надасть згоду, вони й самі найдуть гроші для виплати собі премій за розкриття правопорушень». Іншим разом Швиденко по телефону наказав помістити до ізолятору тимчасового утримання чоловіка, про якого непристойно виловлювався, кажучи, що той повідомив у Запоріжжі про їх перехід на бік ворога та підтримку окупаційної влади.

У вироку є посилання на відео показань ще одного свідка  працівника поліції. Він перебував на окупованій території до 5 серпня 2022 року, був вже звільнений з посади, займався домашнім господарством, але на підконтрольну Україні територію не міг виїхати, бо за списками на блокпостах його не пропускали. Цей свідок назвав Швиденка і ще одного поліціянта, які пішли на співпрацю з окупантами і їздили на машині поліції, але з заклеєним прапором України. У цього свідка на окупованій території залишилися діти і через погрози він потім мусив вернутися до Токмака, тому особисто в суді показань не давав.

Із 2015 року на службі в органах поліції України Швиденко систематично допускав порушення і 10 разів був притягнутий до дисциплінарної відповідальності.

Розгляд справи відбувся за відсутності обвинуваченого, який не затриманий і залишається на окупованій території.

Суд вважає що зайняття посади в незаконному правоохоронному органів підтверджують показання свідків і аудіо записи з приватного телефонного спілкування обвинуваченого. У вироку зазначається, що сторона захисту не надала жодного доказу на виправдання Швиденка, зокрема відсутні докази тиску і примусу до зайняття посади.

Швиденка засудили до 15 років позбавлення волі, з конфіскацією усього майна. Відомо, що обвинувачений має дружину та двох дітей. Покарання він відбуватиме з моменту затримання.Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"