НОВИНИ

28.03.2024

27.03.2024

26.03.2024

25.03.2024

23.03.2024

22.03.2024

21.03.2024

20.03.2024

РУБРИКАТОР

Поліція пояснила, чим має займатися новоутворений Департамент захисту інтересів суспільства і держави

09.06.2020

У Національної поліції створено «Департамент захисту інтересів суспільства і держави» (ДЗІСД), положення про який правоохоронці не розкривають. Утім, «Слідство.Інфо» вдалось отримати в розпорядження копії документів. Експерт переконує, що департамент за своїми функціями частково дублює підрозділ Служби безпеки України (СБУ), який відповідає за захист національної державності. Водночас у поліції запевняють, що це не так.

Положення про департамент затвердив своїм наказом голова Національної поліції Ігор Клименко 15 квітня поточного року. Серед його функцій — «попередження, виявлення та припинення злочинів проти органів державної влади й місцевого самоврядування; запобігання злочинам, які перешкоджають діяльності державного чи громадського діяча; недопущення протиправних дій, які порушують нормальну роботу об’єктів інфраструктури та життєзабезпечення населення; аналіз соціально-економічних, суспільно-політичних, демографічних, міграційних та інших чинників тощо».

Відповідь поліції щодо функцій нового департаменту

На думку експерта «Центру політико-правових реформ» Євгена Крапивіна, який спеціалізується на кримінальній юстиції, частина функцій нового департаменту Нацполіції дублює функціонал Департаменту захисту національної державності СБУ (департамент «Т»). Як зауважує Крапивін, таке дублювання можливе, однак виникає питання в доцільності створення нової структури.

«Чи треба нам два департаменти приблизно однакового функціонування? Особливо враховуючи, що половину з цих злочинів поліція не розслідує. Це підслідність СБУ», — зауважує експерт.

За словами Євгена Крапивіна, слідчі Служби безпеки можуть залучати працівників Національної поліції, зокрема й цього департаменту, у випадку, якщо їм бракує власних співробітників. Адже, як зауважує експерт, поліція має найбільше оперативних підрозділів серед українських правоохоронців: «Але це вже питання до СБУ: чи треба їм ще когось додатково? І чому не можна було просто збільшити кількість штатних посад у Службі безпеки України? Чому робити це в поліції?», — міркує експерт.

«Слідство.Інфо» звернулося за коментарем до начальника департаменту оперативної підтримки Національної поліції Олега Козловського, котрий, згідно з наявною в нас копією наказу, координує діяльність новоствореного підрозділу. У відповіді він зазначив, що дублювання функцій відомств немає. І додав, що працюватиме новостворений департамент відкрито, заздалегідь попереджаючи громадян про будь-які слідчі дії щодо них. У цьому, відповідно до пояснення Козловського, головна відмінність між двома органами.

Відповідь Козловського щодо перетину функцій відомств

Нагадаємо, раніше Національна поліція у відповіді на запит «Центру протидії корупції» зазначила, що інформація про структуру, кількісний склад, функції і повноваження ДЗІСД є службовою, а відтак, є інформацією з обмеженим доступом.

При цьому, як розповів «Слідству.Інфо» Євген Крапивін, поліція не має права «засекречувати» документи розпорядчого характеру, до яких якраз і належить положення про департамент. «По-хорошому, цей гриф має бути знято й це положення має бути на сайті Нацполіції. І на сайті Верховної Ради як підзаконний акт», — вважає експерт.

Як раніше розповідало «Слідство.Інфо», у Києві група чоловіків намагалася застрелити громадянина Чорногорії, якого правоохоронці називають лідером наркокартелю «Кавачі». Згодом цю групу затримали. Як ми з’ясували, серед них був український поліцейський, співробітник полку поліції особливого призначення «Київ» Ростіслав Чернобровий. Утім представники МВС та Національної поліції не змогли пояснити, що робив їхній працівник серед затриманих.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"