НОВИНИ

23.04.2024

22.04.2024

20.04.2024

19.04.2024

18.04.2024

17.04.2024

16.04.2024

15.04.2024

12.04.2024

11.04.2024

РУБРИКАТОР

Поліція хоче отримати персональні дані сотень журналістів – НСЖУ

08.12.2021

Національна спілка журналістів України засудила втручання органів Національної поліції в діяльність незалежного журналістського об’єднання, назвавши це атакою на свободу слова. Йдеться про вимогу правоохоронців Вінниччини та Хмельниччини отримати доступ до персональних даних сотень місцевих журналістів.

Відповідну заяву оприлюднив 7 грудня на власній сторінці у фейсбуку голова НСЖУ Сергій Томіленко у відповідь на вимогу правоохоронців надати персональні дані журналістів, які перебувають на обліку у Вінницькій обласній організації.

Онлайн-збори журналістів через ситуацію з тиском правоохоронців. Джерело: фейсбук-сторінка Сергія Томіленка

Він назвав дії поліції “неприпустимими” та такими, що “суперечать чинному законодавству”.

“Національна спілка журналістів України вимагає припинити тиск на Вінницьку обласну організацію та переслідування її голови, члена правління НСЖУ Василя Паламарчука (щодо діяльності обласної організації нині безпідставно розслідують “кримінальне правопорушення” про видачу членських квитків)”, – уточнив Томіленко.

НСЖУ також звернулася до міністра внутрішніх справ Дениса Монастирського й голови Нацполіції Ігоря Клименка з проханням ініціювати проведення службового розслідування дій співробітників поліції, які “без ретельної перевірки безпідставних звинувачень, без звернення до обласної організації спілки відкрили провадження про нібито “підробку документів” та отримали судову ухвалу про виїмку документів про всіх членів журналістської організації Вінниччини”.

Томіленко наголосив на тому, що НСЖУ послідовно виступає проти видавання журналістських посвідчень стороннім особам і засуджує торгівлю цими документами, яку “відкрито ведуть у соцмережах деякі ГО та ЗМІ”.

Водночас, на його думку, Нацполіція замість належних зусиль для боротьби зі зловживанням зосереджується на тиску на найбільшу журналістську організацію України.

“Декларуючи боротьбу з фейковими посвідченнями, правоохоронці намагаються в незаконний спосіб отримати персональні дані всіх журналістів-спілчан!” – обурився голова НСЖУ.

Він сказав, що НСЖУ готова надавати інформацію про членство в спілці конкретних осіб, які обґрунтовано підозрюються у вчиненні кримінальних правопорушень, але в порядку та в спосіб, передбачені чинним законодавством.

Томіленко уточнив, що ситуація виникла після того, як представник вінницької обласної поліції подав 2 грудня Паламарчуку ухвалу слідчого судді міського суду, якою старшому слідчому відділу розслідування особливо тяжких злочинів В. М. Фарисею надали дозвіл на тимчасовий доступ і виїмку копій документів організації. Дозвіл надано в межах розслідування справи щодо видавання свідомо підроблених посвідчень журналіста, розпочатого 27 серпня 2021 року.

Підставою для розслідування стали матеріали УСБУ у Вінницькій області, що ґрунтуються на звинуваченнях місцевого журналіста. На основі ухвали представники поліції вимагали доступу до повної бази даних про членів НСЖУ у Вінницькій області, включно із заявами на вступ, рекомендаціями до вступу, протоколами, інформацією про сплату членських внесків тощо.

Керівництво Вінницької ОО НСЖУ доступ до персональних даних журналістів не надало, по юридичну допомогу обласна організація звернулася до керівництва НСЖУ. У судовій ухвалі зазначено, що сторонніми особами – членами НСЖУ, за версією слідства, є Григорій Мазур і Юрій Краківський.

За даними обласної організації, до якої ні журналіст-звинувачувач, ні слідчі не зверталися, Мазур є дійсним членом НСЖУ, позаштатним кореспондентом газети “Тростянецькі вісті”.

Краківський із 2001 року працював заступником головного редактора журналу “Правозахисник”, але через несплату членських внесків з 2010-го його статус в НСЖУ припинено.

Також Томіленко поінформував про те, що 3 грудня нинішнього року представник ГУ Національної поліції в Тернопільській області звернувся до голови місцевої ОО НСЖУ Василя Тракала з листом про надання повної інформації про всіх членів НСЖУ, які перебувають на обліку в області, – із зазначенням адрес, телефонів, підстав для видавання журналістських посвідчень тощо.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"