НОВИНИ

24.04.2024

23.04.2024

22.04.2024

20.04.2024

19.04.2024

18.04.2024

17.04.2024

16.04.2024

15.04.2024

12.04.2024

РУБРИКАТОР

Поліції був потрібен показник – суд виправдав держвиконавця від хабара

05.01.2021

Обухівський районний суд Київської області виправдав держвиконавця від хабара, визнавши факт провокації. Про це повідомляє «Судовий репортер» з посиланням на вирок від 30 грудня.

У 2017 році громадянин звернувся до Обухівського відділу державної виконавчої служби з приводу зняття арешту із трьох земельних ділянок, 1/3 частини будинку та присадибної ділянки та автомобіля, що обтяжені в інтересах ПАТ «Кредобанк». Держвиконавець начебто хотів 10 тис. доларів за скасування арешту, але згодом зменшив суму до 6600 доларів. Після передачі цієї суми був затриманий.

Обвинувачений в суді скоєння злочину заперечував. Пояснив, що виконавчим провадженням щодо майна заявника займався інший виконавець, тому він не міг арешт скасувати. Громадянин дійсно приходив до нього і запитував і він сказав, що для зняття арешту потрібно погасити заборгованість. Чоловік приходив повторно, а потім почав йому наполегливо телефонувати і пропонувати гроші. Заявник сам поклав гроші йому в машину, він купюр не торкався. Вважає, що це була провокація.

Адвокат повідомив, що громадянин з 2010 року є заявником у великій кількості справ корупційних злочинів при схожих обставинах, що дає привід вважати його підконтрольним правоохоронним органам. Є інформація про два вироки за хабарництво 2015 і 2005 років, де заявник був особою, яка передавала кошти і писала заяву про злочин.

Держвиконавець, яка займалась провадження заявника, розповіла, що перебувала на лікарняному, але провадження нікому не передавала, тож тільки вона могла зняти арешт.

Заявник розповів суду, що одного разу його викликав начальник управління захисту економіки Нацполіції в Київській області і пообіцяв вирішити питання щодо зняття арешту з майна. Поліцейський чиновник сказав, що їм потрібен показник, а тому свідку дадуть гроші, які треба вручити працівнику ДВС за зняття арешту, а вони, в свою чергу, допоможуть скасувати арешт. Заявник дізнався, що виконавець, яка вела його провадження, відсутня на роботі. Але побачив іншого виконавця і запропонував гроші йому, однак обвинувачений відмовився і сказав що це неможливо. а треба сплати борг і вони розійшлись. Заявник повідомив поліції, що ніхто не погодився взяти гроші. Хлопці з відділу економічної безпеки знову відправили його до обвинуваченого просити зняти арешт за винагороду, але той ніяк не погоджувався. Працівники поліції дали диктофон і сказали ходити поки виконавець не погодиться. Так він ходив місяць і, зрештою, держвиконавець погодився, про що він сказав працівникам поліції, які одягли на нього спецзасоби. Чоловік змінив свої показання і розповів правду, бо відчув що підставив людину, оскільки опинився в схожій ситуації. Говорив, що вказівка кого-небудь із виконавців піймати на хабарі, бо необхідний показник і в поліції обіцяли, коли він їм допоможе, то вони вирішать всі його питання. Обвинувачений, зі слів свідка, погодився отримати 6600 доларів, але в руки не брав, і він кинув їх автомобіль.

Суд визнав, що заявник діяв як таємний агент поліції і за її вказівками підбурював і провокував обвинуваченого. Суд вважає, що суд вважає, що цієї кримінальної справи не було б у разі відсутності такого «зручного» свідка для правоохоронних органів.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"