НОВИНИ

17.05.2024

16.05.2024

15.05.2024

14.05.2024

10.05.2024

09.05.2024

08.05.2024

РУБРИКАТОР

Поліцейський із Бердянська з вислугою майже 26 років перекинувся на бік росії і отримав 13 років заочно

07.09.2023

Жовтневий райсуд міста Запоріжжя визнав колишнього співробітника Бердянського районного відділу поліції ГУНП в Запорізькій області Сергія Гріпака винним у колабораціонізмі (вирок від 31 серпня).

Обвинувачений працював у Бердянській поліції начальником сектор кадрового забезпечення і виконував обовʼязки керівника сектору контролю за зброєю.

Після захоплення міста, на початку квітня 2022 року, він погодився працювати в окупаційній поліції на посаді, повʼязаній із контролем за володінням громадянами вогнепальної зброєю.

У Гріпака була  база даних усіх цивільних власників зброї, а також кількості та видів табельної зброї працівників Бердянського відділу поліції. За версією обвинувачення, він передав цю інформацію окупантам і сам вилучав у співслужбовців зброю та спецзасоби в інтересах «народної міліції Бердянська».

Це підтверджується показаннями свідків із числа правоохоронців, які розповіли, що знають Гріпака як колишнього колегу. На початку квітня 2022-го його бачили у приміщенні захопленого райвідділу поліції із документами в руках та поруч із представниками окупаційної влади та особами у військовій формі РФ.

Так, одна із поліцейських розповіла, що, коли російська армія зайшла в місто, вони з колегами за власною ініціативою почали вивозити зброю, щоб заховати. Гріпак був відповідальним за  це. Свідок же відповідала за документи на зброю, оскільки працювала на посаді інспектора сектору контролю за зброєю і сиділа в одному кабінеті з обвинуваченим.

Після окупації працівники поліції перевдяглися в цивільне і негласно патрулювали місто від мародерів. На початку квітня 2022 року стало відомо, що окупанти вимагають здати зброю, лякаючи розправами та обшуками. 5 квітня свідок прибула до приміщення райвідділу, де вже був самопроголошений керівник. Далі свідок побачила Гріпака, який привіз всю наявну зброю, яку раніше вивозив, щоб заховати. Представники окупаційної влади викликали поліцейських по черзі для розмови. Свідку запропонували працювати на окупаційну владу, а в разі незгоди наказували виїжджати, оскільки «вороги в тилу їм не потрібні». Згодом на вулиці біля райвідділу Гріпак особисто у свідка запитував, чому вона не хоче залишитись у Бердянську та працювати на тому ж місці. У цей час на очах жінки окупанти вивели двох українських поліцейських із завʼязаними руками та пакетами на головах. Наступного дня свідок знову прийшла до райвідділу та побачила там керівника окупаційної поліції, який розмовляв із обвинуваченим. Далі Гріпак почав її тягнути до кабінету, але вона відмовлялась та одразу зрозуміла, що він вже працює разом із окупантами. Потім жінк побачила як начальник окупаційної поліції та Гріпак сіли в машину із позначкою «Z» та поїхали до магазину забирати зброю.

Ще на початку квітня минулого року поліцейські отримали наказ від керівництва виїхати з тимчасово окупованих територій до 14 квітня 2022 року. Свідок виконала його і перебралася до Запоріжжя. Обвинувачений потім телефонував їй та запитував, де документи на зброю, на що вона відповіла, що всі документи спалені.

Інші працівники поліції дали подібні показання, а саме, що Гріпак сидів у кабінеті і забирав у всіх зброю і складав у мішок.

Слідчі перехопили телефонні розмови обвинуваченого, з яких вбачається, що він працює у «конторі» і має в розпорядженні зброю.

На сьогодні Гріпак не затриманий і переховується від правоохоронців, тому його судили заочно.

Із показань свідків суд переконався, що обвинувачений діяв добровільно і без примусу. Адже представники окупаційної влади проводили бесіди з усіма працівниками Бердянського відділу поліції та пропонували зайняти ті ж самі посади в окупаційному органі та обіцяли достойну оплату. У випадку відмови у них вимагали покинути місто, однак іншого виду тиску не чинили. Ті хто, не бажав співпрацювати з окупантами, виїхали на підконтрольну Україні територію Запорізької області.

Гріпак працював в українській поліції 25 років 9 місяців і 17 днів.

Вироком суду його позбавлено волі на 13 років з конфіскацією майна. На такий же строк засудженому забороняється обіймати посади в органах влади та в правоохоронних органах.Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"