НОВИНИ

19.03.2024

18.03.2024

16.03.2024

15.03.2024

14.03.2024

13.03.2024

11.03.2024

РУБРИКАТОР

Поліцейську, яка поширила інформацію з обмеженим доступом, звільнили від кримінальної відповідальності

27.09.2022

Днями у Автозаводському районному суді Кременчука було розглянуто у відкритому судовому засіданні кримінальне провадження по обвинуваченню поліцейської у вчинені кримінального правопорушення, передбаченого  ч.1 ст. 361-2 КК України “Несанкціоновані збут або розповсюдження інформації з обмеженим доступом, яка зберігається в електронно-обчислювальних машинах (комп’ютерах), автоматизованих системах, комп’ютерних мережах або на носіях такої інформації”.

Будучи т.в.о. заступника командира роти № 3 батальйону патрульної поліції у місті Кременчук і перебуваючи на службі, 08.04.2019, знаходячись у  службовому автомобілі «Toyota Prius» поблизу будинків № 17 та № 17-А по  бульвару Пушкіна , поліціянтка без  службової необхідності та відповідних  правових підстав, всупереч інтересам служби, діючи  умисно, за допомогою службового планшету «Samsung Galaxy Tab T231» та за допомогою логіна йпаролю здійснювала пошук  персональних даних осіб, що є інформацією з обмеженим доступом, у вказаній  автоматизованій системі.

Вона шукала дані на кількох чоловіків у різному форматі пошуку: від введення призвіща до призвіща та імені.

Після чого, достовірно розуміючи, що отримані нею з інформаційно-телекомунікаційної системи «Інформаційний портал Національної поліції України» персональні дані є інформацією з обмеженим доступом та усвідомлюючи, що її знайомий і колега на той час  був підозрюваним у кримінальному провадженні, особисто зацікавлений в отриманні інформації та  використання її для ухилення від відповідальності, а також знаючи про те, що він був звільнений зі служби в БПП у місті Кременчук,  в порушення вимог Законів України, без  службової необхідності та відповідних  правових підстав, всупереч інтересам служби, діючи  умисно, надала йому шляхом оголошення та можливості копіювання (відтворення) інформації шляхом фотографування на мобільний телефон останнього  персональні дані особи, яка є потерпілим у кримінальному провадженні від 27.12.2018, а саме – громадянина Г., а також іншу конференційну інформацію щодо потерпілого, тим самим не санкціоновано  розповсюдила персональні дані особи та іншу конфіденційну інформацію.

В судовому засіданні обвинувачена заявила клопотання про звільнення її від кримінальної відповідальності на підставі ст. 49 КК України, у зв`язку із закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності та закриття кримінального провадження.

Захисник у судовому засіданні клопотання обвинуваченої про звільнення її від кримінальної відповідальності та закриття кримінального провадження у зв`язку з закінченням строків притягнення до кримінальної відповідальності підтримав  та просив задовольнити.

Прокурор не заперечувала проти задовольнити клопотання.

Перевіривши матеріали справи, заслухавши думку прокурора та інших учасників судового розгляду, суд вважає, що клопотання підлягає задоволенню. Обвинувачену у вчиненні кримінального правопорушення передбаченого ч.1 ст.361-2 КК України суд звільнив від кримінальної відповідальності на підставі ст.49 КК України у зв`язку із закінченням строків давності.

Кримінальне провадження по обвинуваченню поліціянтки у вчиненні кримінального правопорушення закрили.

На ухвалу суду може бути подана апеляційна скарга до Полтавського апеляційного суду через Автозаводський районний суд протягом семи днів з дня її оголошення.

Зазначимо, що раніше у ДБР заявляли, що у разі доказу вини обвинуваченої їй загрожує покарання у вигляді штрафу від 2000 до 4000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавлення волі на строк до 2 років.

Нагадаємо, тоді ще командир третьої роти Тетяна Габерлах відома тим, що ухвалювала рішення про затримання п’яних за кермом, пробивши викруткою колесо його машини.

Олег Булашев

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"