НОВИНИ

03.05.2024

02.05.2024

01.05.2024

30.04.2024

29.04.2024

26.04.2024

25.04.2024

РУБРИКАТОР

Поліцейського-зрадника з Бердянська, який радів, що можна брати хабарі, заочно засудили на 13 років

05.12.2023

Жовтневий райсуд міста Запоріжжя визнав колишнього інспектора відділу реагування патрульної поліції Бердянського райвідділу поліції в Запорізькій області винним у колабораціонізмі (вирок від 28 листопада).На початку квітня 2022 року житель Бердянська Олександр Колесніков добровільно зайняв посаду працівника патрульної поліції у незаконному правоохоронному органі, створеному на тимчасово окупованій території – у так званій «народній міліції».

У суді свідки розповіли, що працювали з обвинуваченим у Бердянському відділі поліції до початку окупації. Колесніков мав проросійські погляди і на хотів говорити українською мовою. Після зхоплення міста його бачили із представниками окупаційної влади та особами у військовій формі РФ, він активно агітував усіх переходити на службу до РФ.

Обвинувачений заявляв, що Росія тут назавжди і Бердянськ буде Сімферопольською областю та Бердянського відділу поліції вже не буде. Вихвалявся великою зарплатою і що окупаційній поліції дозволено брати хабарі з людей на вулиці.

Інші поліціянти свідчили в суді, що окупанти проводили бесіди з усіма та пропонували зайняти такі ж посади у «народній міліції». У разі відмови від співпраці вимагали покинути місто, однак іншого тиску не чинили. Ті, хто не бажав співпрацювати, виїхали на підконтрольну Україні територію.

У телефонних розмовах обвинувачений представлявся як «зам начальника ГАИ». Інших доказів зайняття саме цієї посади суду не надано, проте на кваліфікацію обвинувачення це не вплинуло. На відео в телеграм каналах свідки бачили Колеснікова на святкових парадах у російській формі і як дружина обвинуваченого розповідала, що дуже радіє, що «прийшла Росія». Пізніше начебто стало відомо, що Колесніков вбили, однак цьому немає жодного юридичного підтвердження. На відео з церемонії поховання померлому закривали обличчя, тому не можна точно сказати, що це був саме він.

Чоловіка заочно засудили до 13 років позбавлення волі із забороною обіймати посади в органах державної влади та в  правоохоронних органах на такий ж строк і конфіскацією усього майна.

Колесніков працював в органах внутрішніх справ України більше 20 років.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"