НОВИНИ

17.05.2024

16.05.2024

15.05.2024

14.05.2024

10.05.2024

09.05.2024

08.05.2024

РУБРИКАТОР

Поліцейського-колаборанта з Лимана, який фільтрував земляків, заочно засудили до 15 років вʼязниці

20.07.2023

Індустріальний районний суд міста Дніпра визнав громадянина винним у колабораціонізмі (вирок від 18 липня).

На початку червня 2022 року в умовах окупації міста Лиман Донецької області Роман Попов, 1979 р.н. почав працювати у так званій поліції «ДНР», на посаді «дільничного інспектора Краснолиманського міського відділу міністерства внутрішніх справ ДНР».

Він носив формений одяг із шевронами та погонами, маючи при собі автомат. Обвинувачений приймав заяви від громадян про скоєння злочинів, патрулював місто під час комендантської години, ніс відповідальності за окремий йому доручений район міста.

За матеріалами справи, із вересня 2002-го по 30 травня 2022 року Попов служив в органах внутрішніх справ України.

Після звільнення Лиману цей чоловік затриманий не був і розгляд справи відбувся за його відсутності.

Адвокат звʼязатися із підзахисним не зміг. У суді він говорив, що вина Попова не доведена поза розумним сумнівом — мотиву його дій не встановлено і умисел на державну зраду не доведено.

Суд допитав чотирьох свідків із числа місцевих жителів, які перебували під час окупації у Лимані. Вони пояснили, що їх змушували проходити фільтрацію, шукаючи патріотів, які відмовляються отримувати паспорт громадянина РФ для їх депортації, арешту або знищення.

Один зі свідків показав, що в середині серпня 2022-го його з дружиною затримали і доставили доприміщені так званого «Краснолиманского городского отдела МВД ДНР». Там він побачив раніше йому знайомого Попова в формі «Полиции ДНР» і з автоматом.

Інший свідок розповів, що саме Попов проводив його фільтрацію, ставив питання про ставлення до України, виписував йому документи про проходження фільтрації.

На етапі слідства під час впізнання за фотокартками місцева жителька розповіла, що її утримували в окупаційній поліції три дні і саме обвинувачений здійснював її конвоювання.

Чоловіка засудили до 15 років увʼязнення з конфіскацією всього майна і з забороною обіймати будь-які посади в правоохоронних огранах.

Наразі Попов значиться у розшуку. Строк покарання він відбуватиме з моменту затримання.Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"