НОВИНИ

25.04.2024

24.04.2024

23.04.2024

22.04.2024

20.04.2024

19.04.2024

18.04.2024

17.04.2024

РУБРИКАТОР

Поліцейського, який вдарив жінку у столичному “Ашані”, посадили під домашній арешт

03.05.2021

Експрацівника Святошинського райуправління поліції у місті Києві помістили під нічний домашній арешт у справі про перевищення влади і застосування насильства до громадянки (ухвала від 21 квітня).

22 березня 2021-го близько 17 години жінка у власних справах прибула до гіпермаркету «Ашан», що на вулиці Берковецькій, 6. У магазині вона намагалася пройти до торгівельних прилавків та в цей час до неї підійшов поліцейський і зробив зауваження щодо необхідності носити маску. Через це виник конфлікт. Співробітник поліції, виходячи за межі своїх повноважень, двічі ударив жінку лівою рукою в область голови, а потім ще вдарив правою. Потерпіла відчула сильний фізичний біль та впала.

Відео події з’явилося у соцмережах і викликало обурення користувачів, які вимагали покарати правоохоронця.

За кадром чути голоси очевидців, що ця жінка і раніше неодноразово заходила в супермаркет без маски.

Охоронець виштовхував жінку з приміщення, бив рукою і відібрав у неї мобільний телефон. Громадянка кілька разів каже: «Отдай телефон!» штовхає працівника поліції, відбивається, копає його ногою. Поліцейський шпурляє їй щось на землю. Жінка продовжує вимагати: «Отдай телефон!». Голоси за кадром: «Нельзя так робить… Придурок. Забрав телефон». Поліцейський нібито віддає телефон, жінка копає його, а він у відповідь рукою б’є її в голову. Жінка падає на спину, піднімається і виходить із приміщення.

«На голову больна, – Но так нельзя, – Ну как нельзя?! Ей объясняли уже несколько раз. Сегодня «Ашан» оштрафовали на 17 тысяч, – «Ашан» не такой бедный», – чутно за кадром обговорення свідків.

Кримінальне провадження зареєстрували наступного дня після інциденту. Тоді ж було складено висновок службового розслідування – зміст у рішенні суду не наводиться, але слідчий посилається на цей документ як доказ обґрунтованості підозри. Міністерство внутрішніх справ того ж дня вийшло із заявою про звільнення чоловіка з органів внутрішніх справ.

«Такі ганебні дії поліцейського нічим не можуть бути виправданими. Тому за цим фактом призначено службове розслідування. Поліцейського, який застосував силу до відвідувачки супермаркету, звільнено. Також  знято з посади його безпосереднього керівника та оголошено догану начальнику столичного управління поліції охорони», – повідомили в МВС.

У справі вже допитані потерпіла і троє свідків. Також проведена судово-медична експертиза.

Слідчим ДБР знадобилося близько місяця, щоб 20 квітня повідомити працівнику поліції про підозру. Йому загрожує позбавлення волі на строк від трьох до восьми років.

Слідчий повідомив, що чоловік зі стажем служби в поліції знає про методи правоохоронців і може переховуватися, а також знищити, сховати або спотворити докази, впливати на свідків і потерпілу. Підозрюваний може аналізувати оперативну обстановку на території району, де проживає більшість свідків та потерпіла, використати зв’язки у державних і правоохоронних структурах.

Крім того, будучи у збудженому психо-емоційному стані, у зв’язку із повідомленою підозрою, чоловік може продовжити свою злочинну діяльність щодо третіх осіб – завданням тілесних ушкоджень із використанням спеціальних засобів та ін.

Слідчий просив помістити поліцейського під домашній арешт з 22 години до 6 ранку. А також покласти низку обов’язків, в тому числі, здати паспорт для виїзду за кордон, з’являтися до слідства і суду і т.д.

Підозрюваний не заперечував проти задоволення клопотання, заявив, що він відмовляється від захисника в судовому засіданні із обрання запобіжного заходу.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"