НОВИНИ

19.04.2024

18.04.2024

17.04.2024

16.04.2024

15.04.2024

12.04.2024

11.04.2024

10.04.2024

09.04.2024

РУБРИКАТОР

Поліцейські їздять на арештованому в рамках кримінального провадження автомобілі

01.09.2020

Орган досудового розслідування зобов’язаний забезпечити збереження та зберігання на суворо відведених спеціальних майданчиках транспорту. Без доступу сторонніх осіб! Використання заборонено.

Про це повідомляє «Фактор» з посиланням на адвоката Ларису Криворучко.

“Коли арештовується судом автомобіль в рамках кримінального провадження: громадяни навіть не здогадуються, що на арештованих автомобілях їздять співробітники поліції.

Але наша горе-поліція не тільки їздить на заарештованих автомобілях, а ще й “потрапляє” на штрафи під камерами фіксації. Які захист завжди перевіряє“, – заявляє адвокат Криворучко.

25.05.2020 р. під час проведення обшуку був вилучений транспортний засіб марки “Мерседес”, який належить на праві приватної власності громадянці “А”.

Транспортний засіб марки “Мерседес” був вилучений працівниками ГСУ НП України у межах кримінального провадження.

Згідно вимог про тимчасове зберігання транспортний засіб марки “Мерседес” після вилучення зобов’язаний бути доставлений на зберігання  на спеціальний майданчик на евакуаторі, які функціонують для зберігання тимчасово затриманих транспортних засобів працівниками поліції.

Транспортний засіб не може бути направлений до будь-якого спеціального майданчика, а повинен бути направлений до чітко визначених спеціальних майданчиків для зберігання транспортних засобів згідно Переліку у додатку №2; транспортний засіб переміщується на евакуаторі , а не власним ходом за кермом якого перебуває службова особа органу поліції ; вилучений транспортний засіб забороно використовувати в особистих цілях .

Використання  вилученого майна – речового доказу – у власних  цілях є корупцією.

Однак, 10.06.2020 р. (Додаток 2) невідома особа здійснювала керування даним транспортним засобом марки “Мерседес”, який належить на праві приватної власності громадянці “А”, використання автомобілю без згоди власника, та скоїла адміністративне правопорушення Правил дорожнього руху – перевищення швидкості – згідно даних системи 10.06.2020 р. накладено штраф у розмірі 255 гривень 00 коп. (Додаток 1) , що завдало матеріальної та моральної шкоди власнику автомобіля.

Переміщення автоівки марки “Мерседес” – відбулося у незаконний спосіб.

Враховуючи незаконне використання автомобілю – зафіксовано штраф за порушення ПДР у розмірі 255 гривень 00 коп. (Додаток 1), шкоду щодо якого завдали працівники поліції, які його використовували, у транспортного засобу незаконно збільшився пробіг у зв’язку з незаконним його використанням, псується гума на колесах та збільшується шкода технічним вузлам автомобілю, завдається значна шкода власнику у зв’язку з незаконним використанням транспортного засобу.

(с) із матеріалів скарги

Стаття 388. Незаконні дії щодо майна, на яке накладено арешт, заставленого майна або майна, яке описано чи підлягає конфіскації

1. Розтрата, відчуження, приховування, підміна, пошкодження, знищення майна або інші незаконні дії з майном, на яке накладено арешт, із заставленим майном або майном, яке описано, чи порушення обмеження (обтяження) права користуватися таким майном, здійснене особою, якій це майно ввірено, а також здійснення представником банку або іншої фінансової установи банківських операцій з коштами, на які накладено арешт, –

караються штрафом від двохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на той самий строк, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого.

Вимагаємо від правоохоронних органів ініціювати перевірку, відібрати пояснення з відповідальних за збереження службових осіб і притягнути до дисциплінарної та кримінальної відповідальності.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"