НОВИНИ

02.05.2024

01.05.2024

30.04.2024

29.04.2024

26.04.2024

25.04.2024

24.04.2024

РУБРИКАТОР

Поліцейським з Дніпра не сподобалось, що їх перевіряла громадськість

11.01.2017

Такого висновку дійшли громадські монітори національного превентивного механізму під час моніторингового візиту до Дніпровського ВП ГУНП в Херсонській області, що відбувся 15 грудня 2016 року за участю регіонального координатора взаємодії з громадськістю Уповноваженого в Херсонській області.

Мета візиту – запобігання незаконним затриманням та доставлянням громадян, вивчення рівня фахової підготовки працівників поліції, у тому числі у сфері дотримання і захисту прав людини тощо.

Вхід до адмінбудівлі відділу поліції облаштовано пандусом для в’їзду маломобільних груп населення. Кімнату прийому громадян облаштовано належним чином, санітарний стан кімнати задовільний.

У доступному для громадян місці розміщено стенди з інформацією про часи прийому керівництвом МВС, НПУ, ГУНП в Херсонській області, про можливість звернення до Центру безоплатної вторинної правової допомоги, але на цих стендах відсутня інформація про місце та часи прийому громадян дільничними офіцерами.

Книга скарг та пропозицій розміщена у доступному місці, у громадян є можливість вільно нею користуватися, проте деяка службова документація ведеться з порушеннями вимог наказу МВС України.

Так, в журналі затриманих, запрошених та доставлених всі особи зазначені як «запрошений». За період з 1 листопада до 15 грудня 2016 року жодна особа відповідно до цього журналу на була працівниками Дніпровського відділення поліції затримана або доставлена, що викликає обґрунтовані сумніви у сумлінності заповнення цього документа.

Інші графи журналу також заповнюються формально. Приміром, у графі «Ким доставлено, запрошено до ОВС (посада, прізвище)» зазначаються лише незрозумілі абревіатури. Інформація у графі «Про вжиті стосовно доставленої особи заходи» не зазначається взагалі.

Працівники Дніпровського ВП майже не обізнані із Законом України «Про Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини», іншими законами у сфері дотримання і захисту прав людини. Самі працівники поліції сприйняли факт візиту негативно. Про ці негативні факти та недоліки монітори повідомили заступника керівника відділення поліції.

Також про результати моніторингового візиту було поінформовано керівництво ГУНП в Херсонській області, надані рекомендації щодо усунення виявлених недоліків.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"