НОВИНИ

28.03.2024

27.03.2024

26.03.2024

25.03.2024

23.03.2024

22.03.2024

21.03.2024

20.03.2024

РУБРИКАТОР

Поліцейські обшукали та побили правозахисника, який виступає проти тюремних катувань – адвокат

07.10.2019

Правозахисника Олега Цвілого, який активно виступає проти катувань в українських в’язницях, побили співробітники поліції під час обшуку його квартири.

Про це повідомив адвокат Віктор Колбанцев на своїй сторонці у фейсбуку. 

“4 жовтня біля свого будинку на відомого правозахисника Олега Цвілого працівники правоохоронних органів вчинили бандитський напад. На нього та його дружину Ганну Скрипку правоохоронці надягли кайданки, а потім Олега Цвілого потягли на восьмий поверх, де він мешкає. По шляху до квартири Олега били, і він декілька разів об сходини вдарився головою”, – написав Колбанцев.

Він додав, що внаслідок інциденту Цвілий перебуває в лікарні зі струсом мозку.

За словами Колбанцева, працівники поліції вилучили у дружини правозахисника ключі, відчинили двері у квартиру, де підкинули наркотичні засоби.

“Після цього правоохоронці вилучили всі жорсткі диски, де були записані відеоматеріали по громадському розслідуванню фактів катування в БВК №77 та Замкової ВК №58“, – додав адвокат.

Він зазначив, що правоохоронці не дочекалися приїзду адвокатів, яких викликала дружина правозахисника, і що поліція своїми діями порушила всі права Цвілого.

Також описала свою версію подій адвокатка Лариса Криворучко.

Вона на своїй сторонці у фейсбуці виклала ухвалу суду за 27 вересня, де прокурор Київської місцевої прокуратури №6 Махненко Д. А. просить у слідчого судді дозволу на обшук квартири для виявлення обставин кримінального правопорушення в справі виготовлення та збуту “наркотичного засобу “канабіс”.

Водночас в ухвалі суду вказано, що суддя не задовольнив клопотання прокурорів на обшук.

“Зверніть увагу на ухвалу, де (клопотання. – Ред.) НЕ ПІДЛЯГАЄ задоволенню”. Але за нею проводився обшук“, – акцентує Криворучко.

Також вона звертає увагу на численні порушення під час обшуку.

“Цей обшук почався біля під’їзду, коли люди просто поверталися додому. Їх відразу завалили на підлогу, надягли наручники, побили, дістали із сумки ключі від квартири і потягли силою в наручниках на восьмий поверх без ліфта ногами вперед. Били по нирках, по колінах, голові.

Заходив у квартиру і відчиняв двері сам співробітник РУВС.

Співробітники Печерського РУВС застосували ну зовсім заборонені засоби. І, о диво, випадково на балконі, прямо туди пішовши, опер знаходить три склянки плану! Вилучають комп’ютери, диски, флешки, системні блоки, телефони і, звісно, речовину, яка дивним чином з’явилась у квартирі”, – написала Криворучко.

Олег Цвілий очолює громадську організацію “Альянс української єдності”, яка працює над захистом прав та свобод людини, зокрема осіб, позбавлених волі. Правозахисник публічно і систематично вказує на факти порушень прав ув’язнених та тортури над ними.

Газета “Вести” зі свого боку написала, що обшук у Цвілого співпав з виходом у їхньому виданні розслідування про тортури в українських в’язницях.

“На наступний день після виходу розслідування “Вестей” про тортури, вбивства і ґвалтування в українських в’язницях, де правозахисник Олег Цвілий виступав одним з головних спікерів, на нього було скоєно напад”, – наголосили у “Вестях”.

“Зміна” намагається отримати коментар щодо випадку з Цвілим у правоохоронців. Наразі речник Нацполіції Ярослав Тракало відповів, що перебуває у відпустці і не може прокоментувати інцидент.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"