НОВИНИ

26.04.2024

25.04.2024

24.04.2024

23.04.2024

22.04.2024

20.04.2024

19.04.2024

18.04.2024

РУБРИКАТОР

Поліцейські намагались затримати активістку за наліпки. Потім передумали і вибачились

18.04.2019

Активістку Марію Назарову хотіли затримати працівники поліції за те, що вона клеїла наліпки на паркан в урядовому кварталі. На місці, за словами самої Марії, зібрались близько 20 поліцейських.

17 квітня дівчина разом з активістами організації “Відсіч” проводила акцію – розклеювала інформаційні наліпки з написом “Зачем воевать, если можно стать на колени”. Це реакція активістів на слова кандидата в президенти Володимира Зеленського щодо його бачення закінчення війни на Сході України.

Як говорить Марія, на наліпках не було жодної згадки прізвищ когось із кандидатів, а тому вважати це передвиборчою агітацією не можна.

Саме таке правопорушення закидали Марії правоохоронці. На місце приїхала слідчо-оперативна група з експертами. Ті вилучили наклеєну наліпку як речовий доказ, попердньо замірявши її.

Пізніше на місце приїхав і начальник відділу ГУ Національної поліції в Києві Віктор Столяр. Він також збирався скласти адміністративний протокол на Марію.

Серед активістів, які зібрались підтримати дівчину, були також троє народних депутатів. Вони звертали увагу правоохоронців, що розклеєні наліпки не є передвиборчою агітацією, а висловлювати громадянську позицію через розклеєння інформаційних листівок закон не забороняє.

Після перемовин по телефону Віктор Столяр визнав, що складати адміністративний протокол на Марію Назарову не можна, а також вибачився перед нею.

Один з активістів на ім’я Михайло, який побачив на відео-трансляції спробу затримання Марії Назарової, подзвонив на 102 та викликав поліцію. Про це він розповів у коментарі Insider.

“Я побачив, що мою подругу затримують незаконно. Звернувся до поліції. Пізніше мені передзвонив особисто заступник Печерського райвідділу поліції, спитав чи вирішилась ситуація. На той момент Машу вже відпустили”, – розповів Михайло

Активісти говорять, що це не перший випадок затримання людей, які клеять наклейки інформаційного характеру. На одного з активістів Леоніда Овчаренка навіть склали адміністративний протокол. Однак, Шевченківський суд Києва не визнав його вину і не побачив ознак поширення передвиборчої агітації.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"