НОВИНИ

29.03.2024

28.03.2024

27.03.2024

26.03.2024

25.03.2024

23.03.2024

22.03.2024

21.03.2024

РУБРИКАТОР

Підприємець відсудив компенсацію за незаконні дії прокуратури

22.12.2017

Автозаводський райсуд Кременчука зобов’язав стягнути з Держказначейської служби на користь підприємця Ігоря Трунова 120,8 тис грн. відшкодування моральної шкоди, завданої незаконними діями прокуратури Полтавської області. Про це написав Микола Лисогор у «Полтавщині».

Видання з’ясувало, що у 2001 році кременчуцький підприємець Трунов через ТОВ «Техноком» став співзасновником ТОВ «Пожежне спостереження», яке встановлювало та наглядало за пожежними сигналізаціями у кіосках, магазинах тощо. Трунов також був співвласником ТОВ «Техно-комплекс».

Серед інших співзасновників «Пожежного спостерігання» були підприємці-родичі людей із структури Міністерства з надзвичайних ситуацій. Одна з них — Марія Трибрат, теща Миколи Горбенка, який у 2000 р. працював керівником управління державної пожежної охорони МВС в Полтавській області, а у 2005 році зайняв посаду першого заступника міністра МНС України. Інша — Катерина Оксень, сестра тодішнього начальника ГУ пожежної охорони МВС України, а пізніше міністра МНС Григорія Реви.

В подальшому партнери Трунова вирішили усунути його з прибуткового бізнесу. У квітні 2009 р. за рішенням зборів власників Трунова виключили зі складу засновників та усунули з посади директора «Пожежного спостереження» і «Технокому». Підприємець оскаржив ці рішення у суді. Втім, за місяць до судового рішення Трунова викликав до прокуратури Кременчука старший помічник прокурора міста Віктор Павлійчук. Підприємця допитали в якості підозрюваного та виписали протокол затримання. Його посадили у СІЗО, де він пробув 49 днів.

Прокурор порушив проти підприємця кримінальну справу за фактом заволодіння майном його ж підприємств «Пожежне спостереження» та «Техноком». Справу правоохоронці вели 3 роки, однак нічого не довели, і у 2012 році слідчий Кременчуцького облУМВС закрив справу через відсутність у діях Трунова складу злочину. Водночас за три роки підприємець остаточно втратив бізнес.

«Пожежне спостереження» та «Техноком» були визнані банкрутами. Майно «Технокому» та «Техно-комплексу» (за даними «Наших грошей з Денисом Бігусом» це недобудований завод вогнегасників, ресторан-готель у смт. Диканька, частина адмінприміщення) і клієнтська база перейшли до інших підприємств, пов’язаних із родиною Миколи Горбенка і його сина Олега Горбенка, який довгий час є першим заступником начальника ГУ ДСНС України у Полтавській області. Мова йде про ПП «Українська протипожежна індустрія», ТОВ «Пожежне спостерігання» та ТОВ «Кременчуцьке спеціалізоване ремонтно-будівельне товариство протипожежних робіт».

Трунов хотів відшкодувати 3,80 млн грн. моральної шкоди, але суд призначив моральну компенсацію у розмірі 120,8 тис грн. На початку наступного року буде розглядатися апеляційна скарга.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"