НОВИНИ

19.04.2024

18.04.2024

17.04.2024

16.04.2024

15.04.2024

12.04.2024

11.04.2024

10.04.2024

09.04.2024

РУБРИКАТОР

Підозрюванних у катуванні поліцейських суд відпустив під домашній арешт

29.04.2020

Краматорський міськсуд Донецької області відпустив під домашній арешт трьох оперативних співробітників Нацполіції у Краматорську, підозрюваних у катуванні. За версією слідчих Державного бюро розслідувань (ДБР), вони знущалися над чоловіком, щоб той зізнався у злочині — жорстоко били його руками, ногами та гумовим кийком, душили пакетом і залякували електрошокером.

Про це “Слідство.Інфо” дізналося з ухвал суду від 16 та 17 квітня.

В ухвалах зазначається, що торік у грудні чоловіка викликали на допит у кримінальному провадженні щодо шахрайства, після чого той відразу прийшов у відділення поліції. Там його відвели до кабінету, де перебувало троє правоохоронців. Один із них попросив його викласти всі речі з кишень, після чого тричі вдарив по обличчю, вимагаючи визнати вину у злочині.

Чоловік відмовився визнавати вину, після чого, за версією слідчих ДБР, один із поліцейських наказав йому встати та повернутися обличчям до стіни. Потім він близько 20 разів ударив його гумовим кийком по сідницях. В цей же час інший правоохоронець бив постраждалого по потилиці. Всі троє поліцейських під час побиття продовжували залякувати чоловіка та вимагати, щоб той зізнався у злочині. Він знову відмовився.

Тоді поліцейські відвели чоловіка в інший кабінет та наказали сісти на крісло. Після чого один із правоохоронців знову вдарив його по обличчю так, що чоловік впав на підлогу. Тоді поліцейський почав погрожувати йому електрошокером, щоб той зізнався у злочині.

Через деякий час правоохоронці змусили чоловіка лягти на підлогу, декілька разів його вдарили ногами та заклеїли йому руки і ноги скотчем. Як ідеться в ухвалі, двоє поліцейських почали затуляти чоловікові ніс та рот пакетом, так, щоб той не міг дихати, та паралельно били у сонячне сплетіння. Їхній колега у цей час продовжував погрожувати чоловікові та залякувати, що перекриє йому дихання.

Після усіх цих дій, які тривали чотири години, чоловік не зізнався у злочині. Тоді, як ідеться в ухвалі, йому звільнили кінцівки та відпустили його. Сам постраждалий згодом звернувся до медиків, які зафіксували побої, та поскаржився на дії правоохоронців. Чоловік упізнав усіх трьох поліцейських, які, за версією ДБР, знущалися над ним. Також експерти виявили сліди крові постраждалого на столі у кабінеті райвідділку.

Судячи із судових ухвал, правоохоронцям оголосили підозри минулого тижня. Їм загрожує від п’яти до 10 років за ґратами. У судовому засіданні прокурори клопотали про запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, без права застави.

Однак захисники поліцейських просили про менш суворий запобіжний захід — нічний домашній арешт, посилаючись, зокрема, на те, що підозрювані мають статуси учасників бойових дій. Відтак, судді вирішили, що прокурори недостатньо аргументували потребу в настільки суворих заходах та відпустили правоохоронців під цілодобовий домашній арешт до середини червня.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"