НОВИНИ

01.05.2024

30.04.2024

29.04.2024

26.04.2024

25.04.2024

24.04.2024

23.04.2024

22.04.2024

РУБРИКАТОР

Підозрілих кандидатів не призначатимуть суддями — проект

30.06.2023

Попри ретельний відбір кандидатів у судді, нардепи переймаються тим, аби мантії не отримали особи, які можуть вдатися до дій усупереч національним інтересам та на шкоду авторитетові судової влади.З цією метою вони зареєстрували проект «Про внесення змін до Розділу XII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про судоустрій і статус суддів» щодо особливостей призначення на посаду судді в умовах воєнного стану» (№9439).

Посилаючись, серед іншого, на останні випадки виявлення колаборантів та корупціонерів у судовій системі, нардепи пропонують надати Президентові право повертати до ВРП подання про призначення судді на посаду в разі отримання від Служби безпеки, Національного антикорупційного бюро України інформації, яка «свідчить про вчинення такою особою дій, які можуть загрожувати національній безпеці України чи завдати шкоди національним інтересам».

У такому разі Вища рада правосуддя може повторно розглянути це питання і мінімум 14 голосами підтримати своє подання. Але може і відмовити в його внесенні, якщо отримана від СБУ чи НАБУ інформація не була їм відома.

Передбачається, що такий порядок діятиме під час воєнного стану та рік після його припинення.

Отже, фактично СБУ та НАБУ (й де-факто сам Офіс Президента) отримають своєрідне право вето щодо кандидата в судді попри проходження ним всієї процедури добору включно із спеціальними перевірками, що проводилися стосовно них.

Утім, використання такої підстави для відмови у призначенні як «імовірне завдання шкоди національним інтересам», вочевидь, дає у руки влади вагомий інструмент для тиску та поле для домовленостей із майбутніми суддями.

Напевне, було б логічно, якби відмова у призначенні ґрунтувалася не просто на інформації СБУ чи НАБУ, а хоча б на зареєстрованих кримінальних провадженнях, не кажучи про повідомлення про підозру. Адже виходить, що завадити призначенню судді зможе оцінка його дій на підставі припущень працівників СБУ чи НАБУ.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"