НОВИНИ

28.03.2024

27.03.2024

26.03.2024

25.03.2024

23.03.2024

22.03.2024

21.03.2024

20.03.2024

РУБРИКАТОР

Під Полтавою коп взяв 200 грн хабара і втік у поле (відео) 18+

12.10.2017

Під Полтавою дорожні активісти піймали на хабарництві поліцейського — керівництво обіцяє відсторонити його і провести службове розслідування

Полтавські дорожні активісти зафіксували передачу 200 грн хабара інспектору поліції Івану Шеметуну. Коли його намагалися затримати до приїзду правоохоронців, поліцейський, разом з напарником, на службовому автомобілі намагався втекти через поле. Відео розмови з інспектором, спроби його затримання та втечі опублікував на власному YouTube-каналі полтавець Дмитро Бурмака.

Події відбувалися 8 жовтня на трасі у Полтавському районі. Іван Шеметун зупинив автомобіль активістів через порушення ПДР. Вони рухалися без увімкненого світла. Згідно з постановою Кабміну від 11 лютого 2013 року № 111, з 1 жовтня по 1 травня на всіх механічних транспортних засобах поза населеними пунктами повинні бути ввімкнені денні ходові вогні, а в разі їх відсутності в конструкції транспортного засобу — ближнє світло фар

Інспектор ознайомився з документами водія — Дмитра Бурмаки — та запропонував йому пройти до службового автомобіля. Там він повідомив, що штраф за таке порушення складає 425 грн (за ч.2 ст.122 КУпАП). За словами активіста, поліцейський невірно трактував порушення. Неувімкнене світло тягне за собою лише попередження, а не штраф, бо регламентується ст. 125 КУпАП.

Довідково. ч.2 ст.122 КУпАП: Порушення правил …, користування зовнішніми освітлювальними приладами або попереджувальними сигналами при початку руху чи зміні його напрямку, використання цих приладів та їх переобладнання з порушенням вимог відповідних стандартів, … тягнуть за собою накладення штрафу — від 425 грн до 510 грн або 50 штрафних балів. Ст.125 КУпАП: Інші порушення правил дорожнього руху тягнуть за собою попередження.

Іван Шеметун перепитав, чи з собою в активіста телефон та висунув пропозицію: складати адмінпротокол або «домовитися». Останній варіант передбачав передачу йому 200 грн. Дмитро Бурмака передав гроші і його відпустили. Після цього він звернувся до співробітників сектору внутрішньої безпеки та керівництву поліції. Також на місце викликали «102». Самі ж активісти намагалися заблокувати службовий автомобіль, у якому залишилися 200 грн. Івану Шеметуну разом з напарником довелося тікати від них полями.

Після цього вони поспілкувалися з керівником відділу комунікацій ГУНП в Полтавській області Юрієм Сулаєвим. Він повідомив, що заяву про корупцію поліція зафіксувала і зараз перевіряє усі факти для того, щоби, за підтвердження передати справу до прокуратури. Крім того, Сулаєв заявив, що буде проведене службове розслідування, на час якого Івана Шеметуна відсторонять від виконання службових обов’язків.

Згідно із посвідченням, Іван Шеметун — інспектор сектору реагування патрульної поліції № 3 Полтавського райвідділу поліції Полтавського відділу поліції ГУНП в Полтавській області. Він не є співробітником патрульної поліції — нової структури, яку запровадили у Полтаві 1,5 року тому, і яка підпорядковується безпосередньо Нацполіції України.

Нагадаємо, що влітку цього року Дмитро Бурмака також публікував відео, де співробітники управління превентивної діяльності поліції області (колишні ДАІшники) масово зупиняють автомобілі, хоча не мають на це права, і розшукують порушників. Ті ж продовжують передавати їм гроші.

Дарина СИНИЦЬКА

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"