НОВИНИ

24.04.2024

23.04.2024

22.04.2024

20.04.2024

19.04.2024

18.04.2024

17.04.2024

16.04.2024

15.04.2024

12.04.2024

РУБРИКАТОР

Перший вирок Антикорсуду стосовно колишньої судді вступив у силу, апеляцію не подали

02.12.2019

Екссуддя Надія Посунся не оскаржила вирок Вищого антикорупційного суду, яким її засуджено за неподачу електронної декларації. Вирок набув законної сили 30 листопада.

Про це повідомляє «Судовий репортер» з посиланням на текст вироку в реєстрі судових рішень.

Близько місяця тому колишню суддю апеляційного суду Дніпропетровського визнали винною і оштрафували на 51 тис. грн з позбавленням права обіймати державні посади (окрім виборних) протягом року. У вироку йдеться, що жінка  умисно не подала електронні декларації за 2015 та 2016 роки.

Обвинувачена подала декларації, але не в електронному, а в паперовому вигляді, оскільки неодноразово відмовлялася надати копію свого паспорту та ідентифікаційного коду для формування пакету документів на отримання цифрового підпису в органах ДФС. Надія Посунся вважає, що  фактично її обвинувачують у відмові від отримання електронного цифрового підпису. Тоді як від подачі декларації вона ніколи не відмовлялась, а заперечувала лише спосіб її подачі в електронному варіанті, оскільки без електронного цифрового підпису є неможливою реєстрація в електронному кабінеті на веб-сайті НАЗК, заповнення декларації, її надіслання та оприлюднення.

Відмову від отримання електронного цифрового підпису жінка пояснювала неконкретними та непрозорими нормами закону про захист персональних даних.

Хоча з дій Надії Посунся з грудня 2013 року дійсно вбачається послідовна громадянська позиція щодо небажання отримувати електронний цифровий підпис, колегія суддів вважає, що її незгода з окремими положеннями закону не є поважною причиною виняткового характеру для неподання нею декларацій та не усуває суспільно небезпечного характеру діяння.

Суд вирішив, що жінка, знаючи про вимоги анктикорупційного законодавства, усвідомлювала суспільно небезпечний характер своєї бездіяльності і знала наслідки та бажала їх настання, тобто діяла з прямим умислом.

Суд не взяв до уваги в якості підстави для виправдування вручення судді повідомлення про підозру не Генеральним прокурором України або його заступником, а начальником відділу Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

На момент повідомлення про підозру Надія Посунся була суддею. 24 травня 2018 року Вища рада правосуддя звільнила її у зв’язку з поданням заяви про відставку за власним бажанням.

Перед відставкою у 2018 році колегія суддів на чолі Посунся присудила 5 млн грн вдові моряка, загибель якого в Аргентині українські правоохоронні органи відмовились розслідувати. Після цього вся трійка суддів пішла у відставку. На двох інших суддів Пономарь і Баранніка заведені аналогічні кримінальні справи за неподачу декларацій.

Відповідно до ст.145 закону про судоустрій і статус суддів, відставка судді припиняється у зв’язку з набрання законної сили обвинувальним вироком щодо нього. У зв’язку з цим, екссуддя втрачає право на отримання довічного грошового утримання. У подальшому їй нараховуватиметься пенсія на загальних підставах.

Нагадаємо, що у 2018 році колишню співробітницю райдержадміністрації в Черкаській області засудили до 200 годин громадських робіт за неподачу електронної декларації. Жінка мала цифровий підпис, але не хотіла користуватися ним через релігійні переконання. Наразі вирок оскаржується в апеляції.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"