НОВИНИ

18.04.2024

17.04.2024

16.04.2024

15.04.2024

12.04.2024

11.04.2024

10.04.2024

09.04.2024

08.04.2024

РУБРИКАТОР

Переплутала тайзер з пістолетом: відео з нагрудної камери поліцейської США, яка застрелила афроамериканця

14.04.2021

В американському штаті Міннесота – місці загибелі Джорджа Флойда і місці зародження загальнонаціонального протестного руху під гаслом Життя чорних мають значення (Black Lives Matter) – стався новий інцидент, що привернув увагу всієї країни: поліцейська вбила афроамериканця. Як і минулого разу, загибель чоловіка привела до спалаху насильства.

У передмісті Міннеаполіса Бруклін-Сентер 11 квітня жінка-поліцейський зупинила автомобіль 20-річного темношкірого Даунта Райта за порушення правил дорожнього руху і виявила, що на його ім’я видано ордер на арешт. Райт спробував втекти, поліцейська його застрелила.

Начальник поліції штату Тім Геннон заявив, що жінка-поліцейський вистрілила в Райта випадково. “Наскільки мені відомо, жінка-поліцейський хотіла застосувати тейзер, але помилково застрелила його”, – сказав Геннон.

Геннон також показав ЗМІ запис з натільної відеокамери жінки-поліцейського. У цьому фрагменті Райт намагається уникнути затримання і залазить назад у машину.

Тоді жінка-поліцейський кричить: “Тейзер! Тейзер! Тейзер!” – це стандартна процедура перед застосуванням електрошокера. Після цього на записі чути голос жінки-поліцейського, яка кричить: “От, до біса! Я вистрілила в нього”.

За словами глави поліції штату, постріл, судячи з наявної інформації, був трагічною випадковістю, яка привела до смерті Райта.

Жінку-поліцейського, яка стріляла, відправили в адміністративну відпустку на час, поки йде розслідування інциденту.

Мер міста Майк Елліотт сказав, що офіцер повинна бути звільнена. “Ми не можемо дозволити собі робити помилки, які призводять до загибелі інших людей. Ми зробимо все можливе, щоб правосуддя перемогло і наші спільності стали єдиним цілим”, – заявив він.

Елліот також прийняв рішення звільнити міського керуючого. “З цього моменту наш міський керуючий звільнений від своїх обов’язків, які перебрав на себе його заступник”, – написав він у своєму мікроблозі в Twitter.

Напруження в штаті посилюється судом, що проходять у Міннеаполісі, над колишнім поліцейським, якого звинувачують у вбивстві Джорджа Флойда. 45-річному Дереку Шовіну загрожує до 40 років позбавлення волі. Він не визнає себе винним.

Викликані новим інцидентом акції протесту пройшли по всій країні. У Нью-Йорку демонстрації пройшли відносно мирно. Протестувальники перекрили дороги і Манхеттенський міст на знак солідарності, але арештів у місті не було.

Акція протесту у Вашингтоні теж обійшлася без затримань.

Близько 200 учасників протесту прийшли до поліцейської дільниці в Портленді, штат Орегон. Для розгону натовпу поліція відкрила вогонь гумовими кулями і застосувала світлошумові гранати. У відповідь демонстранти влаштували підпали й погроми.

Американський президент Джозеф Байден закликав до спокою у світлі нових протестів. Він заявив, що акції протестів допустимі, але без насильства. Необхідно прояснити, чи була смерть Райта нещасним випадком або ж злим умислом, підкреслив глава Білого дому.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"