НОВИНИ

03.05.2024

02.05.2024

01.05.2024

30.04.2024

29.04.2024

26.04.2024

25.04.2024

РУБРИКАТОР

Пенсіонера МВС із Купʼянська за колабораціонізм посадили на 13 років

27.11.2023

Червонозаводський районний суд міста Харкова визнав громадянина винним у зайнятті посади в незаконному правоохоронному органі на окупованій території (вирок від 21 листопада).Із початку червня і до початку вересня 2022 року, перебуваючи у Купʼянську, чоловік працював інспектором дорожньо-патрульної служби в окупаційній поліції. Він здійснював пропускний режим на блок-постах, перевіряв документи у водіїв, оформляв дорожньо-транспортні пригоди.

У судовому засіданні обвинувачений скоєння злочину не визнав і пояснив, що працював 20 років в дорожньо-транспортній службі України при органах поліції. У 2011-му вйшов на пенсію за вислугою років. На початку 2022 року працював охоронцем у магазині «Посад» у місті Купʼянськ поки під час окупації товар повністю не розпродали. Із 5 квітня він став безробітним. Син переїхав до своєї тещі у село Грушівка, де був відсутній зв`язок. Від інших людей обвинувачений дізнався, що його сина побили військові. Три тижні потому, зустрівшись із сином, обвинувачений побачив у нього великий синець на обличчі. Син пояснив, що його побили за прапорець України на машині. Одного разу після прогулянки з собакою обвинуваченого зустріли військоі РФ і, погрожуючи зброєю, наполегливо запропонували зʼявитися до райвідділу поліції для продовження служби, а ще провели обшук його квартири.

Обвинувачений намагався переконати суд, що погодився працювати в поліції під примусом, щоб зберегти собі життя. У випадку відмови йому нібито погрожували, що посадять у камеру й катуватимуть електродротами. Зарплату начебто не отримував. Також пояснював, що навіть допомагав місцевим, в яких не було документів на автомобілі: щоб не вилучати авто, він відʼїжджав із «порушником» від блокпосту під приводом зняти копію з документів, знаходив людей з водійським посвідченням та долучав копію посвідчення до пояснень. Після одного такого випадку, після розкриття «схеми», його перевели на стажування до ізолятору тимчасового тримання, де він пробув тиждень.

Після звільнення Купʼянська у приміщенні окружної прокуратури виявлено у восьми мішках та одній картонній коробці речі та документи окупаційної поліції, в тому числі особові справи громадян, які зайняли посади в незаконному правоохоронному органі, накази на їх призначення, зарплатні відомості та ін.

Адвокат просив виправдати обвинуваченого. Він звернув увагу, що «трудовий договір» підписаний лише обвинуваченим, а підпис начальника т.зв. «Харьковской ВГА» відсутній.  Але суд вважає, щ поставивши свій підпис, обвинувачений виявив бажання зайняти посаду в незаконно створеному на окупованій території органі влади, тому це є доказ його вини.

Крім того, чоловік заперечував підписання платіжних відомостей і журналу обліку службових посвідчень, табелю обліку робочого часу та ін. Проте на етапі досудового розслідування та  під час судового розгляду сторона захисту не скористалася правом на заявлення почеркознавчої експертизи щодо підпису на таких документах, тому ці доводи сприймаються судом критично.

У судовому засіданні дав показання чоловік, який раніше служив у поліції разом із обвинуваченим. Окупаційна влада знала це і йому також пропонували посаду, але він відмовився і тиск на нього не здійснювався, зброю в нього не вилучали, хоча обшук вдома провели. Свідок бачив обвинуваченого біля блокпостів райвідділу поліції, але вони не спілкувалися.

Ще один чоловік також працював в українській поліції. Під час окупації його затримали російські солдати і за те, що він був учасником АТО, посадили до ізолятора на 15 діб. Пізніше свідок бачив обвинуваченого на блокпості на площі Конституції, як він зупиняв автомобілі та перевіряв документи. На відстані приблизно 10 м від обвинуваченого стоявли російські військові.

Інший місцевий житель розповів, що окупанти за громадянську позицію утримували його в ізоляторі, що знаходився біля Купʼянського відділу поліції. Спочатку охоронцями в ізоляторі були представники так званої «ЛНР», а десь на початку серпня їх замінили колишні співробітники МВС України, серед яких був і обвинувачений. Він здійснював конвоювання затриманих та розносив передачі від родичів затриманих.

Ще один свідок неодноразово бачив обвинуваченого на блокпості, як той зупиняв автомобілі і перевіряв документи, був одягнений у чорну тактичну форму, пару раз свідок бачив на формі обвинуваченого шеврони рф. Одного разу чоловік їхав на «Газелі» з товаришем, їх зупинив обвинувачений, з яким поруч був російський військовий, та виписав товаришу штраф.

Суд вважає, що не встановлено ніяких обʼєктивних даних, які б свідчили про те, що до обвинуваченого застосовувався фізичний або психічний примус, внаслідок яких він пішов на співпрацю з окупантами. З досліджених доказів, вбачається що чоловік діяв добровільно.

У підсумку громадянина засудили до 13 років позбавлення волі із заброною на такий дже строк обіймати посади в правоохоронних та з конфіскацією всього майна, яке є його особистою власністю.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"