НОВИНИ

29.04.2024

26.04.2024

25.04.2024

24.04.2024

23.04.2024

22.04.2024

20.04.2024

19.04.2024

РУБРИКАТОР

Пенсіонера МВС, який очолював окупаційну поліцію в Балаклії, посадили на 14 років

23.02.2024

Київський районний суд міста Харкова визнав жителя міста Балаклія Олега Калайду винним у колабораційній діяльності (вирок від 19 лютого).За матеріалами справи, у червні 2022-го в період окупації чоловіка прийняли на посаду «следователя следственного отдела УВД ВГА Харьковской области» і погодився виконувати обовʼязки начальника цього незаконного правоохоронного органу. На початку вересня, протягом останнього тижня перед звільненням Балаклії, чоловік виконував обовʼязки начальника окупаційної адміністрації – «Балаклійського теруправління Ізюмської військово-цивільної адміністрації в Харківській області».

У судовому засіданні Калайда не визнав вину і відмовився давати показання. Але в судових дебатах заявив, що не мав вільного вибору і перебував у стані крайньої необхідності.

Двоє свідків пітвердили в суді, що обвинувачений займав згадані посади і пропонував їм роботу патрульних окупаційної поліції, але вони відмовились.

Доказами стали численні документи, складені окупаційною владою. Знайшлося службове посвідчення, видане Калайді. «Це саме те посвідчення, яким мене документовано на початку серпня 2022 року (…) мене викликав військовий комендант «Граніт» та поставив питання про необхідність документування співробітників відділу певними посвідченнями, адже почали часто виникати ситуації непорозуміння співробітників з військовими, під час здійснення поліцейськими своїх службових обов`язків. Він наказав мені знайти «корочки» (обкладинки посвідчень), а він впише туди інформацію задля нашої ідентифікації…», – йшлося у поясненні обвинуваченого.

Окупаційна влада видала Калайді дозвіл на зброю і документ про те, щоб йому сприяли в пересуванні по області у звʼязку зі службовою необхідністю. Також вилучили щоденник, про який затриманий пояснював, що він використовував його останні два роки, в тому числі, в окупації.

У червні 2022-го на адресу начальника окупаційної поліції звертався місцевий житель, прохаючи розслідувати крадіжку 8 мішків цукру по 50 кг, 10 пакетів муки та упаковки гречаної крупи вагою 10 кг. Потім у квартирі по сусідству поліція вилучала мішок цукру.

Калайда власноруч звертався із заявою до голови Балаклійської окупаційної адміністрації з проханням виділяти кожен місяць для чотирьох службових автомобілів патрульно-постової служби 600 літрів бензину. В іншому листі він просив сприяти у відправці його дочки в оздоровчий табір «Артек» в окупованому Криму.

Чоловіка засудили до 14 років увʼязненя із конфіскацією майна і забороною на 11 років обіймати посади в органах державної влади, місцевого самоврядування та правоохоронних органах України.

Із листопада 1995 року по квітень 2015-го Каоайда працював у ГУМВС України в Харківській області начальником карного розшуку і начальником кримінальної міліції. На момент російського вторгнення він був пенсіонером органів внутрішніх справ і останні роки працював у приватному секторі.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"