НОВИНИ

19.03.2024

18.03.2024

16.03.2024

15.03.2024

14.03.2024

13.03.2024

11.03.2024

РУБРИКАТОР

Патрульний із Маріуполя, який перейшов на бік РФ, підозрюється у катуванні цивільних на Херсонщині

28.09.2022

Громадянина України Сергія Єварлака підозрюють у державній зраді та порушенні законів і звичаїв війни. Про це йдеться у тексті підозри.

За матеріалами справи, до 20 лютого 2022 року чоловік проживав у Маріуполі, де служив у 1-й роті батальйону патрульної служби Маріупольського міського управління ГУМС України в Донецькій області. Сповідуючи антиукраїнські погляди, працівник поліції перейшов на бік ворога.

Не пізніше 23 лютого він за невстановлених обставин вступив до невстановленого військового підрозділу, підпорядкованого РФ. У подальшому використовував позивний «Грек».

У лютому Єварлак прибув до села Філатівка в тимчасово окупованому Криму, де отримав вказівки та інструкції від керівництва збройних сил та спецслужб РФ.

24 лютого підозрюваний у складі російської армії вторгся на територію Херсонської області. Далі підрозділ, у складі якого був Єварлак перемістився до смт.Лазурне Скадовського району. Наприкінці березня Єварлак обійняв посаду заступника так званого “коменданата”- начальника гарнізону російських окупаційних військ — невстановленого військового гарнізону, що підпорядковувався РФ і в умовах окупації дислокувався в смт.Лазурне Херсонської області у приміщенні пансіонату «Чайка» по вулиці Причальна,5.

У підпорядкуванні “комендатури” опинились наступні населені пункти Скадовського району Херсонщини — Лазурне, Приморське, Круглозерка, Залізний порт і територія Чорноморського біосферного заповідника.

За версією слідства, Єварлак брав участь у відборі серед місцевих жителів осіб для роботи в окупаційних органах влади, збирав, систематизував і передавав керівництву інформацію щодо оборонного потенціалу України та соціальної обстановки в Одеській, Миколаївській, Херсонській, Запорізькій, Донецькій областях, схиляв до співпраці з росіянами місцевих чиновників на тимчасово окупованій території Херсонщини. Зокрема, Єварлак, за даними слідства, вдався до побиття, катування і залякування двох цивільних та незаконного зайняття нерухомості.

4 квітня о 10.30 поблизу будівлі Круглоозерської сільради так званий “комендант” Сергій Іванович із позивним «Зауч» зустрівся із головою Бехтерської ОТГ. “Комендант” навів на чоловіка пістолет і натиснув курок, але зброя виявилась розрядженою. Після цього під’їхав автобус, із якого вийшли російські солдати. «Зауч» наказав їм затримати голову ОТГ. Чоловіку наділи мішок на голову і повезли його в пансіонат «Чайка», де утримували приблизно до 1 години ночі. У підвалі пансіонату Єварлак як заступник “коменданта” застосував до затриманого тортури, побиття, фізичний і психологічний тиск з метою отримання інформацію про його співпрацю з СБУ, схиляючи до співпраці з окупантами і караючи нібито за допомогу українським військовим.

У результаті побоїв руками та ногами потерпілий отримав закриті переломи двох ребер та забій нирки, що відносяться до тілесних ушкоджень середньої тяжкості.

Згодом до допиту долучився також сам “комендант”. У бранця вимагали взяти участь у роздачі російської гумантітарки, зокрема дизельного палива, місцевому населенню. Пригрозивши вбивством, чоловіка змусили взяти участь у записі відеоролика, в якому він висловив готовність співпрацювати із окупантами, і тільки після цього відпустили.

11 квітня на блокпосту на в’їзді в смт.Лазурне Єварлак затримав перевізника за маршуртом «Лазурне-Херсон». Заступник “коменданта” із телефону водія подзвонив власнику автобуса і під погрозою фізичної розправи над водієм наказав наступного дня прибути до пансіонату «Чайка», де працює “комендатура”. Коли чоловік приїхав, до його змусили лягти на землю, наділи мішок на голову і наручники.

Єварлак і невстановлений військовий РФ із позивним «Халк» били затриманого і принижували його людську гідність, схиляючи до співпраці з окупантами. Потерпілому завдано численні удари кулаками по тулубу в районі сонячного сплетіння, живота, ребер, печінки, а також у потилицю і по стегнах. Знущання завершилися записом відео про те, що потерпілий буде співпрацювати з окупантами.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"