НОВИНИ

29.03.2024

28.03.2024

27.03.2024

26.03.2024

25.03.2024

23.03.2024

22.03.2024

21.03.2024

РУБРИКАТОР

Операція в міграційній службі: суд скасував рішення про фіктивні «родинні зв’язки»

10.12.2018

Київський апеляційний суд задовольнив скаргу Управління Державної міграційної служби в Київській області та скасував рішення про встановлення родинних зв’язків, пов’язаного з розслідуванням детективів НАБУ у міграційній службі.

Про це повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на «Судового репортера».

16 лютого 2018 року Васильківський міськрайонний суд Київської області визнав факт родинних зв’язків уродженця Катару і громадянина України, а саме, що вони є рідними братами.

Позивач повідомив, що народився у 1977 році у м. Доха, Катар. У 1988 році його батько був у відрядженні в Києві, де познайомився з українкою, яка через деякий час завагітніла та народила сина 1989 року народження. Що це його рідний брат підтверджується аналізом ДНК, який було проведено в лабораторії США. Встановлення факту родинних зв’язків йому необхідно для відновлення правового зв’язку з братом. Суд позов задовольнив.

Управління ДМС у Київській області подало апеляційну скаргу. Відомство посилалося на неправильне застосування норм матеріального права і неповне з’ясування обставин справи. А саме, що звернення заявника про встановлення факту родинних зв’язків з громадянином України обумовлено необхідністю подальшого звернення до органу міграційної служби для оформлення набуття громадянства України. Рішення суду є одним із документів, який впливає на прийняття рішення про оформлення громадянства і УДМС у Київській області є заінтересованою особою, але суд їх до участі у справі не залучив.

У результаті досудового розслідування Національного антикорупційного бюро встановлено, що генетичне дослідження зроблене на підроблених біологічних зразках. А результати тесту, виданого лабораторією DDC (США) не мають юридичної сили в українських судах. Суд встановив юридичний факт родинних зв’язків на підставі копії письмових доказів, які не були засвідчені належним чином, без вжиття заходів щодо витребування оригіналу документу. Крім того, суд розглянув справу без повідомлення сторін про день та час судового розгляду.

Апеляційний суд зазначив, що суд першої інстанції не звернув увагу, що в заяві про встановлення факту родинних зв’язків не вказана ні мета встановлення, ані причини неможливості одержання або відновлення документів, що посвідчують цей факт. Як вважає апеляційний суд, не встановивши мету та розглянувши справу без повідомлення учасників справи, суд не мав правових підстав ні для розгляду заяви, ні для ухвалення рішення.

Раніше НАБУ встановлено 6 таких судових рішень, усі з них ухвалені Васильківським міськрайонним судом Київської області. 5 із 6 рішень про встановлення родинних зв’язків у 2017 році ухвалив суддя Васильківського суду Максим Ковбель. Перше рішення у червні 2017-го ухвалив суддя Сергій Корнієнко.

Нагадаємо, НАБУ планувало провести обшук у судді з Василькова, пов’язаний з розслідуванням в міграційній службі. Також детективи проводили обшук у іноземців, які за рішенням суду встановили родинні зв’язки з українцями.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"