НОВИНИ

14.05.2024

10.05.2024

09.05.2024

08.05.2024

07.05.2024

06.05.2024

03.05.2024

02.05.2024

РУБРИКАТОР

Опера поліції оштрафували на 85 тисяч за обіцянку впливу на слідчого

02.11.2021

Суд покарав за зловживання впливом старшого оперуповноваженого сектору кримінальної поліції Прилуцького відділу поліції ГУНП в Чернігівській області (вирок від 27 жовтня).

У 2018 році оперуповноважений встановив чоловіка, який, на його думку, міг бути причетний до завдання легких тілесних ушкоджень місцевому жителю та крадіжки його мобільного телефона.

Поліцейський запропонував чоловікові, щоб він відшкодував потерпілому збитки, а також передав їм зі слідчим 3 тисячі доларів і справу буде закрито.

Передачу коштів задокументувала СБУ.

У судовому засіданні правоохоронець вину не визнав і давати показання відмовився.

Із показань слідчого поліції, він не давав ніяких доручень обвинуваченому, тому той не мав права що-небудь робити в тій кримінальній справі. Про жодні корупційні домовленості слідчий начебто не знав.

Одна жінка намагалась дати показання на користь обвинуваченого. Вона розповіла, що їй телефонувала далека родичка та повідомила, що побили її сина та викрали мобільний телефон, і попросила допомогти знайти винних через поліцейського, з батьками якого вона мешкає по сусідству в смт.Ладан. Жінка стверджувала, шо нібито неофіційно звернулася до обвинуваченого, щоб він допоміг у розслідуванні. Мати потерпілого просила, щоб винуватиець відшкодував її сину на лікування 80 тисяч грн. Тому свідок вважає, що 3000 доларів — це не хабар.

Однак суд не прийняв таку версію захисту. Із відеозапису розмов вбачалося, що дії обвинуваченого були спрямовані на фальсифікацію доказів і сприяння уникненню хабародавця від кримінальної відповідальності. А з приводу відшкодування потерпілому шкоди поліцейський говорив «нам надо кинути терпілу», «терпілу ми кинем». Більше того, правоохоронець сам пропонував співрозмовнику піти в прокуратуру та сказати, що викрадений ним телефон він знайшов.

Дії колишнього працівника поліції кваліфікували як зловживання впливом — що він брав гроші за вплив на слідчого. За це його оштрафували на 85 тисяч гривень. Із органів внутрішніх справ він звільнився на початку 2020 року.

Чоловік, якому пропонували відкупитися від кримінальної відповідальності, у червні 2020-го був засуджений за розбійний напад до 3 років позбавлення волі. Вину він так і не визнав.

Потерпілий говорив, що на нього напали «невідомі особи». Нападників він не бачив, лише силует.

Колишня співмешканка обвинуваченого дала показання, що він розповідав їй, що зі своїм знайомим побив чоловіка та узяв у нього телефон за борги. Також ще двоє свідків дали показання, що обвинувачений показував їм цей телефон і розповідав, що забрав його у чоловіка на вулиці.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"