НОВИНИ

19.04.2024

18.04.2024

17.04.2024

16.04.2024

15.04.2024

12.04.2024

11.04.2024

10.04.2024

09.04.2024

РУБРИКАТОР

Омбудсман відкрила 8 проваджень після випадків ксенофобії стосовно ромів

27.05.2017

Ромські правозахисні організації та офіс Омбудсмана стурбовані сплеском нетерпимості по відношенню до ромів в Україні і закликають Нацполіцію розслідувати злочини на ґрунті ненависті. 
 
Як повідомляє кореспондент Центру інформації про права людини, про це представники ромських організацій та офісу заявили сьогодні на брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.
За даними представниці Омбудсмана Аксани Філіпішиної, офіс Уповноваженої з прав людини відкрив вісім проваджень, які стосуються ксенофобії на адресу ромів.
“Починаючи з подій у Лощинівці у серпні 2016 року, ми мали аналогічні спроби виселення ромів та насильства у Макухівці на Полтавщині та Шелудівці на Харківщині. 5 квітня цього року спалили ромський табір в Дарницькому районі Києва. Уповноважений відстежує також події у Смілі на Черкащині, Вільшанах на Харківщини та побиття ромів на київському залізничному вокзалі”, – повідомила Аксана Філіпішина і додала, що це яскраві прояви нетерпимості.
Експерти називають кілька причин для загострення нетерпимості в Україні: держава не опікується ромським питанням, а ксенофобські заяви не зустрічають реакції правоохоронних органів.
Мар’яна Магомедова
“Бракує послідовної державної етнонаціональної політики на всіх рівнях, бракує захисту та реалізації інтеграції ромської національної меншини в українське суспільство, а антиромські заяви окремих представників місцевої влади не зустрічають помітного осуду або покарання особливо з боку державних органів”, – каже Мар’яна Магомедова, координаторка Ромської програми Міжнародного фонду “Відродження”.
Вона нагадала правоохоронним органам, що вони мають обов’язок ефективно реагувати та розслідувати кожне повідомлення про можливий кримінальний злочин на ґрунті нетерпимості.
“Мотив має бути розслідуваний. Це зобов’язання поліції не лише перед своїми громадянами, а й за міжнародними зобов’язаннями. Питання захисту прав національних меншин – одне із пріоритетних завдань, аби не допустити дискримінації в країні. Давайте об’єднаємо зусилля, аби навести лад в Україні, і покладемо край проявам нетерпимості, ефективно розслідуватимемо всі злочини і покараємо винних, щоб, по-перше, ми всі продовжували мирно жити у нашій багатонаціональній країні, а по-друге, щоб нам не було соромно перед європейською спільнотою за те, що наші слова розходяться зі справами”, – закликала вона. 
Коаліція ромських громадських організацій “Стратегія 2020” заявила про початок моніторингу усіх кримінальних проваджень, у яких роми постраждали на ґрунті ненависті.
Тим часом у поліції звітують, що створили слідчу групу після подій у Вільшанах.
“З представників слідчого відділу Харківської області створили слідчу групу. Затримали за статтею 208 трьох осіб, яким оголошено підозру. На даний час проводиться розслідування”, – повідомив Максим Харківець із Управління забезпечення прав людини Нацполіції України.
Ромські правозахисні організації занепокоєні: якщо винні зможуть уникнути покарання, це створить небезпечний прецедент для утисків ромів.
“Якщо ця справа не дійде до завершення і винні не будуть покарані, це може слугувати небезпечним прикладом для інших регіонів, як треба вчиняти з ромами, як їх позбутися. Навіть зараз у Вільшанах проходить агітація за виселення ромів із селища. Це неприпустимо, поліція має на це відреагувати”, – наголосив Вадим Матюшенко, голова національно-культурного товариства ромів “Ромен”.
Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"