НОВИНИ

25.04.2024

24.04.2024

23.04.2024

22.04.2024

20.04.2024

19.04.2024

18.04.2024

17.04.2024

РУБРИКАТОР

Окружний адмінсуд Києва ухвалив рішення, що підриває ідею електронного декларування посадовців

04.02.2022

Суддя Окружного адмінсуду Києва Руслан Арсірій дозволив своїй колезі, судді Київського адмінсуду Олександрі Брагіній подавати декларації не в електронній, а в паперовій формі. Цим рішенням НАЗК зобов’язано прийняти письмову декларацію Брагіної і вважати її такою, що належно виконала обов’язок декларування.

Своє рішення суддя ОАСК обґрунтував тим, що позивачка не може заповнити електронну декларацію, оскільки у неї немає електронного підпису — від нього вона відмовилася у серпні 2019-го, оскільки це суперечить її релігійним переконанням.

При цьому Олександра Брагіна — діюча суддя, яка щодня ухвалює десятки рішень та підписує їх електронним підписом. Однак, саме для декларацій використовувати електронний підпис суддя відмовляється за релігійними переконаннями.

Це рішення створює небезпечний прецедент та ламає усю логіку електронного декларування.

“З 2016-го Україна відмовилась від паперових декларацій та перейшла на електронні, які автоматично з’являються на сайті НАЗК та доступні всім. Ця прозорість є ключовою особливістю декларування, дієвим способом запобігання корупції та громадського контролю статків чиновників. Надання можливості повернутися до паперових декларацій повністю перекреслює досягнення цієї реформи”, — вважає голова правління Фундації DEJURE Михайло Жернаков.

Суд мотивував своє рішення релігійними переконаннями позивачки. Однак суд проігнорував, що відповідно до ч. 4 ст. 35 Конституції ніхто не може бути звільнений від своїх обов’язків перед державою або відмовитися від виконання законів за мотивами релігійних переконань.

Європейський суд з прав людини у рішенні у справі «Тамара Скугар та інші проти Росії»  також вказав, що держава, розробляючи та застосовуючи власні внутрішні процедури, не може залежати від точки зору окремих громадян, яка базується на їх релігійних віруваннях.

Більше того, є сумніви, що у Брагіної дійсно є такі переконання. До 2019-го вона подавала електронні декларації, а потім раптом вирішила, що її релігія це забороняє. У самому рішенні немає посилання на жоден доказ, що у судді дійсно є такі переконання і що декларування їм суперечить. Суд просто повірив позивачці на слово.

Цим рішенням фактично створено практику, коли для уникнення електронного декларування достатньо просто заявити про наявність релігійних переконань. Тепер НАЗК має оскаржити рішення ОАСК в апеляції.

Це рішення — черговий доказ, що ОАСК продовжує вбивати реформи та боротьбу з корупцією в Україні. Нагадаємо, що невідкладний законопроєкт про ліквідацію ОАСК уже майже 10 місяців лежить «під сукном» у парламенті.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"