НОВИНИ

28.03.2024

27.03.2024

26.03.2024

25.03.2024

23.03.2024

22.03.2024

21.03.2024

20.03.2024

РУБРИКАТОР

Офіс Омбудсмана пропонує Міноборони та МВС унормувати розшук та затримання призовників

14.06.2018

В Офісі Уповноваженого Верховної Ради з прав людини пропонують спільним наказом Міноборони, МВС унормувати розшук, затримання та доставку до військкоматів громадян, які ухиляються від виконання військового обов’язку.  

Про це повідомив керівник Відділу в Офісі Омбудсмана з питань цивільного контролю над Воєнною організацією і правоохоронними органами Юрій Кривда, передає кореспондент Центру інформації про права людини.

Офіс Омбудсмана пропонує доповнити План дій Нацстратегії з прав людини заходом, який регулює це питання.

Юрій Кривда (зліва)

“Дійсно у ст. 38 Закону про військовий обов’язок йдеться про завдання органам Нацполіції за зверненням військкомісаріатів проводити розшук, затримання та доставку до військкоматів тих, хто ухиляється від виконання військового обов’язку. Але це питання — неунормовано. Ми пропонуємо, аби Міноборони та МВС спільним наказом визначили, яким чином військкомат звертається до Нацполіції, як оформлюється звернення, які права надаються військкоматам та Нацполіції під час таких заходів та яким чином призовникам роз’яснюють їхні права”, — сказав Юрій Кривда.

Нагадаємо, уранці 8 травня 2018 року невідомі затримали вісьмох хлопців у хостелі “Гавана” та примусово доправили їх у Голосіївський районний військовий комісаріат. Один із затриманих повідомив, що невідомі в цивільному одязі у супроводі людини у формі співробітника МВС перевіряли паспорти та приписні свідоцтва у всіх чоловіків. Вони відвезли у військкомісаріат Голосіївського району тих громадян, у кого не виявили приписного.

Там затриманих змусили пройти медичну комісію на придатність до військової служби. Після чого одного з хлопців, який постійно проживає в Києві, доправили до військкомату за місцем реєстрації. Ще двох відпустили. П’ятьох направили до однієї з київських військових частин для проходження подальшої медкомісії.

За словами мешканців хостелу “Гавана”, правоохоронці періодично здійснюють такі візити у хостел під різними приводами – перевіряють документи та мобільні телефони.

У квітні повідомлялось, що в Києві примусово відвезли переселенця у військкомат на медкомісію.

Окрім цього, Центр інформації про права людини повідомляв про поліцейський рейд нічного клубу Jugendhub у ніч проти 28 жовтня 2017 року.

Поліція затримала 17 осіб, у яких вилучили наркотичні засоби. 11 неповнолітніх передали батькам та склали адміністративні протоколи за злісне невиконання батьківських обов’язків за ст. 184 КУпАП.  Нацполіція зізналась, що доправила до військкомату 32 чоловіки, які, за їхнім твердженням, “ухиляються від призову на строкову службу”.

Очевидці та представники закладу зауважували, що до відвідувачів застосовували надмірну силу: їх били, обшукували та забирали особисті речі. При цьому силовики не пред’явили жодних документів.

Тоді адвокати зазначали, що, затримавши людей, які “ухиляються від призову на строкову службу”, правоохоронці порушують процедуру їхнього призову: фактично це незаконне позбавлення волі. За законом призовники зобов’язані за викликом прибути до військкомату. Після прибуття вони проходять медкомісію, яка визначає їхню придатність до військової служби, роду військ. Далі їх, у разі придатності до військової служби, направляють до місця служби.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"