НОВИНИ

18.04.2024

17.04.2024

16.04.2024

15.04.2024

12.04.2024

11.04.2024

10.04.2024

09.04.2024

08.04.2024

РУБРИКАТОР

Офіс Генерального прокурора вимагає усунення порушень прав ув’язнених на охорону здоров’я

16.09.2021

За дорученням Офісу Генерального прокурора із залученням спеціалістів проведено прокурорські перевірки стану дотримання прав засуджених і взятих під варту осіб на належне медико-санітарне обслуговування та лікування у всіх пенітенціарних закладах держави.

Протягом поточного року у виправних колоніях та слідчих ізоляторах померло 270 осіб, понад 4 тис ВІЛ-інфіковані, майже 900 – з активною формою туберкульозу. Ще понад 400 осіб перебували на стаціонарному лікуванні у зв’язку із соматичними заварюваннями.

Установлено, що майже в усіх медичних закладах пенітенціарних установ систематично порушуються права в’язнів на охорону здоров’я, фіксуються випадки ненадання їм належної медичної допомоги. Найбільш складна ситуація в Запорізькій, Кіровоградській, Київській, Одеській, Хмельницькій та Чернігівській областях.

За наявності медичних показань хворі не завжди своєчасно направляються для надання спеціалізованої допомоги до лікарняних закладів. Допускаються непоодинокі випадки ненадання засудженим медичної допомоги та ігнорування їхніх проблем зі здоров’ям. Наприклад, у Запорізькій області в ході медичного огляду 72 засуджених в Бердянській виправній колонії № 77 виявлено численні шкірні захворювання у 29 засуджених, яких почали лікувати лише після втручання прокурора.

Виявлено ряд порушень при постановленні діагнозів пацієнтам. Так, у медичній частині при Одеському СІЗО за результатами вивчення із залученням спеціалістів історій хвороб в’язнів встановлено, що у майже кожному третьому випадку було неправильно поставлено діагнози, які в повній мірі або частково не відповідають міжнародній класифікації. Не завжди дотримується право на вільний вибір лікаря. Зокрема, мали місце факти незабезпечення своєчасного допуску лікарів, обраних засудженими, ненадання хворим необхідного хірургічного втручання.

Встановлено численні порушення при організації лікування хворих на  ВІЛ/СНІД в частині дотримання термінів їх огляду, своєчасного встановлення діагнозу та призначення антиретровірусної терапії. Не забезпечено своєчасне направлення до лікарень для надання спеціалізованої допомоги хворих на туберкульоз. Залишаються проблемними питання діагностування та лікування вірусних гепатитів. У ряді відомчих медичних закладів не забезпечено проведення дослідження на гепатит «В» та «С», в’язні часто не отримують лікування від вірусного гепатиту «С» внаслідок неповноти діагностики та недостатньої кількості необхідних препаратів.

Санітарно-технічний стан окремих приміщень медичних частин пенітенціарних установ, забезпеченість медичним обладнанням є незадовільними. Зафіксовано неналежні умови тримання осіб з інвалідністю, зокрема хворих з ампутованими кінцівками в одному з пенітенціарних закладів у Вінницькій області.

За результатами перевірок прокурорами розпочато 15 кримінальних проваджень, внесено понад 130 документів реагування, які наразі перебувають на розгляді. Заступником Генерального прокурора до Міністерства юстиції України направлено вказівку про усунення виявлених порушень закону та поновлення прав засуджених і взятих під варту осіб.

Відповідно до практики Європейського суду з прав людини випадки ненадання або неналежного надання в’язням медичної допомоги визнаються катуванням або нелюдським, чи таким, що принижує гідність, поводженням або покаранням, що є порушенням ст. 3 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

У зв’язку із таким поводженням через неналежні матеріальні умови тримання під вартою, ненадання належної медичної допомоги, а також через відсутність ефективного національного засобу юридичного захисту щодо таких скарг до ЄСПЛ, цього року з Державного бюджету України було виплачено понад 2 млн євро.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"