НОВИНИ

26.04.2024

25.04.2024

24.04.2024

23.04.2024

22.04.2024

20.04.2024

19.04.2024

18.04.2024

17.04.2024

РУБРИКАТОР

Одеський прокурор втік за кордон після початку війни і перестав з’являтися на роботі

28.06.2022

За це прокурора звільнили з органів прокуратури.

Прокурора Геннадія Учителя з Одеської обласної прокуратури подано до звільнення з органів прокуратури у зв’язку із скоєнням грубого дисциплінарного проступку.

Як випливає з дисциплінарної справи прокурора, який в обласній прокуратурі очолював цілий відділ по координації діяльності правоохоронних органів у сфері протидії злочинності в Управління нагляду за дотриманням законів Національною поліцією, Геннадій Учитель виїхав з місця свого постійного проживання без дозволу керівника місцевого військкомату та свого безпосереднього керівництва, чим порушив цілу низку законів, відомчих розпоряджень прокуратури та норм Кодексу професійної етики прокурорів.

З 25 лютого прокурор просто перестав з’являтися на своєму робочому місці в Одеській обласній прокуратурі.

За наявною інформацією, 25 лютого Геннадій Учитель телефоном повідомив свого безпосереднього керівника, що він вирішив вивезти свою сім’ю до Закарпатської області, але потім збирається повернутися до Одеси.

Проте, потім, 26, 27 та 28 лютого Геннадій Учитель повідомив свого начальника, що захворів у Закарпатській області та звернеться до лікаря, при цьому пообіцявши надати підтверджуючі документи.

Насправді ще 25 лютого прокурор виїхав до Румунії, що підтверджується даними Прикордонної служби, і фактично приховував своє реальне місцезнаходження від керівництва.

Проте, з огляду на те, що Геннадій Учитель є військовозобов’язаним і перебуває на військовому обліку, в умовах агресії РФ він мав отримати дозвіл на від’їзд від начальника місцевого Центру комплектування та соціальної підтримки міста Одеса (військкомату). Проте відповідного дозволу прокурор не отримував.

Дані про хворобу прокурора також залишились без підтвердження.

Цікаво, що сам Геннадій Учитель фактично підтвердив суть висунутих йому претензій, однак повідомив, що спочатку справді збирався залишити на території Закарпаття дружину та трьох дітей, однак у зв’язку з тим, що РФ завдавала ракетних ударів практично по всій території України, то вирішив вивезти свою велику сім’ю у безпечніше місце — за кордон. Потім прокурор наважився залишитись там і сам.

При цьому він зазначив, що 15 березня 2022 року подав Генеральному прокурору заяву про звільнення із прокуратури за власним бажанням.

Свої дії прокурор пояснив бажанням убезпечити свою сім’ю від бойових дій.

Втім, вивчивши доводи сторін, кваліфікаційно-дисциплінарний орган прокуратури дійшов висновку, що в діях прокурора є цілий «букет» порушень — від порушень правил обліку військовозобов’язаних і до порушення правил трудового розпорядку прокуратури та введення свого керівництва в оману.

У результаті прокурор Геннадій Учитель був поданий до звільнення з органів прокуратури у зв’язку зі скоєнням дисциплінарного проступку.

Нагадаємо, що раніше з органів прокуратури було звільнено прокурора, якого звинуватили у передачі даних про втрати ЗСУ російській стороні.

В’ячеслав Хріпун

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"