НОВИНИ

16.05.2024

15.05.2024

14.05.2024

10.05.2024

09.05.2024

08.05.2024

07.05.2024

РУБРИКАТОР

Одеські експоліцейські, які затримали дівчину і вимагали у неї гроші, хочуть поновитися на посадах

16.03.2021

В Одесі колишні поліцейські, які можуть бути причетними до викрадення дівчини і вимагання грошей за непритягнення до відповідальності, хочуть поновитися на посадах. Раніше службова перевірка встановила, що затримання одеситки було незаконним.

Про це кореспонденту «Судового репортера» повідомило джерело у правоохоронних органах. Інформація підтверджується з відкритих джерел – даними про початок досудового розслідування та службової перевірки і призначенням судового засідання за скаргами звільнених правоохоронців.

За даними службової перевірки, ввечері 5 березня 2020 року троє оперуповноважених Малиновського відділу поліції прибули до будинку на вулиці Академіка Філатова. Там, «перевищуючи свої повноваження, без відкриття кримінального провадження, у тому числі без заведення відповідної оперативно-розшукової справи, безпідставно, без письмових доручень, постанов слідчого, вказівок прокурора, ухвал слідчого судді» затримали дівчину – Христину П. – під час передачі нею невідомого пакунку.

Як згодом розповідала потерпіла, якийсь чоловік передав їй 1 000 грн., а вона винесла йому з квартири пакет (що було в пакеті не уточнюється). У цей час до неї підійшли троє незнайомців (Костянтин Г., Олексій В. та Олег М.). Дівчині повідомили, що вона затримана за незаконний збут наркотиків, завели їй руку за спину і посадили до машини.

Подію зафіксувала камера відеоспостереження. 5 березня 2020-го о 21:47:14 год. чотири людини (дівчина і поліцейські) з’являються у полі зору стаціонарної відеокамери та направляються до автомобіля Тоуоtа Саmгу. Там, зі слів Христини, її помістили на заднє пасажирське сидіння, між двома правоохоронцями. Третій сів за кермо і авто зникло.

Як повідомила дівчина, працівники поліції забрали в неї мобільний телефон. Машина зупинилась у темному провулку. Затримана почула, що її звинувачують у незаконному збуті наркотиків і погрожують ув’язненням до 8 років.

Трохи пізніше чоловіки представились поліцейськими та один із них пред’явив службове посвідчення. За словами дівчини, правоохоронці вимагали 10 тисяч доларів, щоб закрити очі на її “порушення”. Затримана вимушено погодилася на такі вимоги і зателефонувала своїм знайомим, але ті грошей не мали. Тоді Христина подзвонила своїй матері. Перед тим працівник поліції проінструктував її, як потрібно спілкуватись. Однак у розмові з матір’ю вона проговорилась, що гроші вимагають правоохоронці.

Почувши це, поліцейський Олексій, за словами Христини, вдарив її долонею по потилиці. Від удару у неї випав телефон, у якому вимкнувся екран. Але мати погодилась передати гроші. Жінка попросила приїхати до неї додому.

Автомобіль правоохоронців знову потрапив на камери відеоспостереження. Камера зафіксувала, як із задніх пасажирських дверей виходить поліцейський та зникає. У цей час із передніх дверей виходить інший чоловік, який пересідає на заднє сидіння машини.

До місця зупинки під’їжджає автомобіль Міtsubishi. Дівчину пересадили туди. Після цього обидві автівки поїхали.

За словами Христини, двоє поліцейських відпустили її, забравши 3 800 гривень.

Дисциплінарна комісія ГУНП в Одеській області провела службову перевірку і встановила, що затримання дівчини було незаконним. Двох працівників звільнили наприкінці травня минулого року, а третій – Костянтин – звільнився сам до закінчення перевірки за особистим бажанням.

У березні 2020-го ДБР розпочало кримінальне провадження за ч. 2 ст. 365 КК України – перевищення службових повноважень працівником правоохоронного органу із погрозами застосування насильства. Досудове розслідування триває. Підозр нікому ще не вручено.

Крім цього, слідчі відкрили провадження за ч.2 ст.146 ККУ про незаконне позбавлення волі одеситки. Христина написала заяву, що її протягом години утримували поліцейські. Для перевірки такої інформації призначалося службове розслідування. Подальший перебіг справи невідомий.

Наразі двоє колишніх правоохоронців – Олексій та Олег – звернулися до суду і просять визнати наказ про звільнення незаконним. Вони хочуть поновитися на роботі. Але суд ще не почав слухати скарги по суті. Найближче засідання відбудеться 30 березня.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"