НОВИНИ

29.03.2024

28.03.2024

27.03.2024

26.03.2024

25.03.2024

23.03.2024

22.03.2024

21.03.2024

РУБРИКАТОР

Обіцяна “наймасштабніша реформа” СБУ закріплює радянську систему роботи – експерти

09.11.2019

Поданий на початку жовтня президенту Володимиру Зеленському новий законопроєкт про реформу СБУ закріплює радянську систему роботи відомства.

Такого висновку дійшли експерти Центру протидії корупції та Коаліції реанімаційного пакету реформ.

За їхніми словами, СБУ намагається зберегти за собою функції слідства та повноваження в боротьбі з організованою злочинністю – замість задекларованих намірів перейти на європейські стандарти роботи. Так, у законопроекті є норми, що підривають процесуальну незалежність інших правоохоронних органів, дозволяючи СБУ на власний розсуд втручатися в будь-яке кримінальне провадження.

“У СБУ і так є функція слідства. На нашу думку, її мають вилучити, оскільки відомство має бути сучасним контррозвідувальним органом. Ми підтримуємо концепцію функцій СБУ, яка закладена у новому Законі “Про нацбезпеку”. Там тільки чотири функціїі“, – ділиться висновками у коментарі  виданню ZMINA експерт Коаліції РПР та Асоціації УМДПЛ Михайло Каменєв.

Засновник громадської організації Statewatch Олександр Лємєнов, який також аналізував документ, стверджує, що на законодавчому рівні потрібно закріпити демілітаризацію СБУ і реально її провести. Однак поданий документ не створює підґрунтя для цього.

«Незрозуміло, скільки службовців СБУ залишать в статусі військових і скільки відповідних підрозділів буде залишено”, – каже Лємєнов.

На думку експертів, СБУ має швидко перетворитися на сучасну розвідувальну службу, бо слідчі функції в мілітаризованій службі суперечать Конституції та сприяють порушенням прав людини, зокрема в незаконних СІЗО цієї служби.

“Ні закон “Про СБУ”, ні закон “Про попереднє ув’язнення” не містять згадок про такі установи у сфері їх компетенції. Ця ситуація, про яку знають всі відповідні органи, триває багато років, але ніхто нічого не може зробити з цим. Так, наприклад, у київському СІЗО СБУ довго утримувалась Надія Савченко. Якщо не має слідства, не має бути і СІЗО”, – говорить Каменєв.

Експерт також додає, що досвідчені та кваліфіковані слідчі СБУ повинні отримати можливість перейти на службу до інших органів досудового розслідування.

“Єдина потенційна проблема, яку аналітики такою вважають, це пропозиція надати генеральному прокурору та його заступникам право передавати кримінальні провадження від інших органів досудового розслідування до СБУ за запитом від голови служби. Зробити це можуть, якщо вважатимуть, що провадження стосуються питань нацбезпеки. Аналітики вбачають у цьому загрозу для САП і НАБУ. Але це політичне питання. Генеральний прокурор може і зараз будь-яке провадження передати у будь-який орган досудового розслідування”, – підсумовує він.

Нагадаємо, що президенту Володимиру Зеленському подали проєкт нової редакції Закону “Про Службу безпеки України” на початку жовтня.

Як відомо, реформа СБУ була однією з вимог, які до нової влади поставили правозахисники ще в липні цього року. Експерти тоді зазначали, що відомство успадкувало багато притаманних радянській спецслужбі функцій та працює практично без будь-якого контролю за своєю роботою. Закликав нову владу реформувати СБУ й Генсек НАТО Єнс Столтенберг.

Зміни, які чекають на відомство, чиновники називали “наймасштабнішими” за часи незалежності. ZMINA докладно розповідала про те, якою бачать службу безпеки її нові керівники та як вони хочуть деполітизувати роботу відомства.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"