НОВИНИ

19.04.2024

18.04.2024

17.04.2024

16.04.2024

15.04.2024

12.04.2024

11.04.2024

10.04.2024

09.04.2024

РУБРИКАТОР

Низький рівень надання медичної допомоги засудженим в Ізяславській ВК № 31: результати моніторингу

30.01.2019

В рамках реалізації національного превентивного механізму співробітники Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини спільно із громадським монітором здійснили плановий моніторинговий візит до Державної установи «Ізяславська виправна колонія № 31» на Хмельниччині.

Незважаючи на обмежене фінансування в установі вжито заходи щодо приведення умов тримання в’язнів у відповідність до вимог національного законодавства. Проте, мають місце порушення вимог національного законодавства та недотримання міжнародних рекомендацій у сфері поводження з в’язнями.

Під час візиту монітори зафіксували надмірну заґратованість вікон у камерах дисциплінарного ізолятора. Через це в камерах недостатньо природнього освітлення та постійно увімкнене штучне освітлення. Однак,  такого освітлення недостатньо для того, щоб засуджені могли читати без шкоди для зору. Температура на час візиту в цих приміщеннях не перевищувала 12-15 °C, що нижче встановленої норми. В більшості камер санвузли не відгороджені, перебувають в антисанітарному стані, клозетні чаші та рукомийники потребують заміни.

В прогулянкових двориках штрафних приміщень, попри проведені поточні ремонти, відсутні водостоки. Крім того, через надмірні перекриття сонячне світло не потрапляє до вказаних приміщень.

В одному із відділень соціально-психологічної служби було відключене опалення. Температура в житлових приміщеннях становила 9-12°C, внаслідок чого в’язні змушені увесь час перебувати у верхньому одязі, навіть вночі. Адміністрація установи не змогла пояснити причини порушення температурного режиму.

В установі виявлено грубі порушення вимог трудового законодавства та статті 118 Кримінально-виконавчого кодексу України в частині оплати праці. Із засудженими не укладаються договори цивільно-правового характеру або трудові договори, засуджені не знають розміру нарахованої їм заробітної плати та винагороди.

Також в установі зафіксовано порушення житлових норм. Ліжка  розміщенні в притул один до одного, що порушує права засуджених на приватність.

Велике занепокоєння моніторів викликав надто низький рівень організації медико-санітарного забезпечення  в установі. Зокрема, посада завідуючого медичної частини більше року вакантна. На день візиту в медичній частині були працевлаштовані лікар психіатр та 2 фельдшера. Інші посади лікарів були вакантними. Це не дозволяє організувати цілодобове чергування медичних працівників.

В установі не вживаються протиепідемічні та профілактичні заходи в повному обсязі та відсутня комісія з інфекційного контролю за туберкульозом. При наявності в медичній частині стаціонарного відділення, через відсутність лікарів, палати не використовуються. У разі необхідної госпіталізації, засуджених направляють до Шепетівської багатопрофільної лікарні № 98, філії ЦОЗ ДКВС України.

За результатом моніторингового буде спрямований відповідний звіт до Міністерству юстиції України із зазначенням виявлених порушень прав в’язнів та наданням практичних рекомендацій щодо їх усунення.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"