НОВИНИ

29.03.2024

28.03.2024

27.03.2024

26.03.2024

25.03.2024

23.03.2024

22.03.2024

21.03.2024

РУБРИКАТОР

Норми закону Третьякової про скорочені відпустки на суддів не розповсюджуються

09.08.2022

Як раніше писала «Судовоюридична газета», з 19 липня профільний Закон «Про державну службу», який регулює трудові відносини державних службовців, буде застосовуватися лише частково.

Так, 15 липня Володимир Зеленський підписав Закон (законопроект 7251) «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації трудових відносин» авторства Галини Третьякової.

Закон перевертає догори дригом (або навпаки) все регулювання праці держслужбовців. Адже пріоритет тепер матиме не їхній профільний закон про держслужбу, а «тимчасовий закон», який спрощує і питання переведення, і звільнення, і невиплату зарплати працівникам.

Тепер норма звучить так: «У період дії військового стану не застосовуються норми законодавства про працю, законів України «Про державну службу», «Про службу в органах місцевого самоврядування», інших законодавчих актів, що регулюють діяльність державних службовців, посадових осіб місцевого самоврядування» у частині відносин, врегульованих цим Законом (тобто новим законом авторства пані Третьякової «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану»).

Відповідне роз’яснення з цього приводу надавало НАДС. Отже, працівники апаратів судів також підпадають під дію нового закону.

Серед іншого, ч. 1 статті 12 Закону 2352-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації трудових відносин», визначено, що у період дії воєнного стану надання працівнику щорічної основної відпустки за рішенням роботодавця може бути обмежено тривалістю 24 календарні дні за поточний робочий рік.

Разом з тим, Рада суддів України у своєму рішенні від 5 серпня, яке стосується виплати суддівської винагороди, визначила, що на суддів закон про оптимізацію трудових відносин не розповсюджується.

«Згідно зі статтею 1 Закону України «Про відпустки» державні гарантії та відносини, пов’язані з відпусткою, регулюються Конституцією України, цим Законом, Кодексом законів про працю України, іншими законами та нормативно-правовими актами України.

Рада суддів України вважає за необхідне наголосити, що Закон України «Про судоустрій і статус суддів» – це спеціальний нормативно-правовий акт, який визначає організацію судової влади та здійснення правосуддя в Україні, а також регламентує статус професійного судді та трудові відносини із суддями.

Закон України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 №2136-ІХ є частиною законодавства про працю та застосовується до тих правовідносин, стосовно яких в Законі України «Про судоустрій і статус суддів» відсутнє правове регулювання.

Відповідно до статті 136 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» суддям надається щорічна оплачувана відпустка тривалістю 30 робочих днів з виплатою, крім суддівської винагороди, допомоги на оздоровлення в розмірі посадового окладу. Суддям, які мають стаж роботи понад 10 років, надається додаткова оплачувана відпустка тривалістю 15 календарних днів.

Отже, особливості надання та оплати щорічної оплачуваної відпустки регулюються виключно статтею 136 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», – підкреслила РСУ у своєму рішенні.

Таким чином, питання надання та оплати щорічної оплачуваної відпустки суддям регулюються виключно статтею 136 Закону «Про судоустрій і статус суддів», положення частини першої статті 12 Закону України від 1 липня 2022 року № 2352-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації трудових відносин» до цих правовідносин не застосовуються.

Наталя Мамченко

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"