НОВИНИ

16.04.2024

15.04.2024

12.04.2024

11.04.2024

10.04.2024

09.04.2024

08.04.2024

05.04.2024

РУБРИКАТОР

Неурядові організації вимагають покарати правоохоронців за незаконне стеження за громадськими активістами

04.03.2021

26 лютого 2021 року в офіс Фундації DEJURE прийшло п’ятеро поліцейських із Департаменту стратегічних розслідувань Національної поліції для того, щоб “поговорити” із членом правління Фундації Романом Маселком.

Хоча працівники офісу не підтвердили присутність Романа, поліцейські наполягали, що він перебуває в офісі, настійливо рекомендували “пошукати його в кабінетах” та намагались потрапити у офіс під іншими приводами. З розмов поліцейських між собою стало зрозуміло, що вони в режимі реального часу отримують інформацію про точне місцезнаходження Маселка.

Після того, як прибули журналісти та адвокати, співробітникам поліції дозволили увійти в офіс. Зайшло лише двоє – Чалий Олександр Петрович та Геращенко Віталій Сергійович. Вони повідомили, що хочуть вручити Романові Маселку протокол про адміністративне правопорушення за те, що він брав участь у затвердженні висновку Громадської ради доброчесності про недоброчесність судді Окружного адміністративного суду м.Києва Тетяни Скочок. Він не заперечив, і почалась процедура зачитування протоколу. Усе це відбувалося з прямою трансляцією та в присутності журналістів. Однак, поки Геращенко В.С. зачитав половину протоколу, Чалий О.П. отримав дзвінок, після чого він дав команду припинити процес ознайомлення, та обоє швидко покинули офіс з усіма документами без будь-яких пояснень.

Тобто протокол не було вручено. Інших спроб це зробити також не було. З огляду на те, що працівники поліції досі не вручили протокол Романові Маселку, ми маємо підстави вважати, що мета їхнього приїзду могла бути іншою: представники поліції завітали до офісу Фундації DEJURE у переддень акції “Справедливість Стерненку – справедливість усім”, співорганізатором якої була організація.

З джерел Фундації DEJURE стало відомо, що стосовно Романа Маселка застосовувалися негласні слідчі (розшукові) дії – установлення місцезнаходження радіоелектронного засобу. Відповідно до ст. 268 Кримінального процесуального кодексу такі слідчі дії можна застосовувати лише за рішенням суду і лише у кримінальному процесі, але не адміністративному. Заяву про злочин у діях працівників поліції уже подано у Державне бюро розслідувань.

Вкрай сумнівно, що рішення про застосування негласних дій працівниками департаменту стратегічних розслідувань стосовно публічної особи, якою є Роман Маселко, є особистою ініціативою рядового працівника поліції. Таке рішення, з урахуванням контексту подій та особи Романа Маселка, ймовірно приймалося на найвищому рівні керівництвом поліції.

Незаконне стеження за Романом Маселком є не просто злочином. Ми розцінюємо ці дії як тиск не лише на нього особисто, але й на всі громадські організації та активістів, правозахисників та представників громадянського суспільства, які борються проти свавілля в судах та системі правопорядку.

На жаль, тиск на громадських активістів та напади на неурядові організації не є рідкісним явищем, на що звертають увагу міжнародні партнери України. У своїй доповіді на всесвітньому дні неурядових організацій Верховний представник Європейського Союзу з питань закордонних справ і політики безпеки Жозеф Боррель наголосив на тому, що будь-які напади на громадські організації є неприпустимими. Тиск та незаконні дії стосовно представників громадянського суспільства мають бути належним чином розслідувані. Ми переконані, що відсутність належного розслідування та невідворотного покарання сприяє відчуттю безкарності серед співучасників незаконних дій.

Практика застосування незаконних оперативно-розшукових засобів відносно громадських активістів не повинна мати місця в правовій державі, і такі факти не мають залишатися без уваги, належного розслідування і покарання винних осіб – як замовників, так і виконавців.

Ми вимагаємо у Голови Національної поліції України, директора Державного бюро розслідування та Генеральної прокурорки забезпечити належне розслідування з метою виявлення та покарання осіб, що без рішення суду у незаконний спосіб здійснювали негласні слідчі (розшукові) дії щодо Романа Маселка, а також осіб, що санкціонували проведення цих дій.

Щоб приєднатися до заяви громадських організацій, заповніть коротку форму.

Фундація DEJURE 
Автомайдан
Центр протидії корупції 
Центр UA
Трансперенсі Інтернешнл Україна
Благодійний фонд “Восток-CОС”
Правозахисний центр “Поступ”
ГО “Центр розвитку та демократії”
Правозахисний центр ДІЯ
Адвокатська дорадча група
ГО “Харківський антикорупційний центр”
Центр прав людини ZMINA
Медійна ініціатива за права людини
Асоціація УМДПЛ
Освітній дім прав людини – Чернігів
Центр громадянських свобод
Кримська правозахисна група

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"