НОВИНИ

20.04.2024

19.04.2024

18.04.2024

17.04.2024

16.04.2024

15.04.2024

12.04.2024

11.04.2024

10.04.2024

09.04.2024

РУБРИКАТОР

Нестача приміщень та відсутність охорони в суді на Дніпропетровщині

28.11.2018

Регіональний координатор взаємодії з громадськістю Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Дніпропетровській області О.В. Крупій, та монітор Національного превентивного механізму В.В Онищенко. провели моніторинговий візит до Баглійського районного суду м. Кам’янське Дніпропетровської області.

Будівля суду розташована в окремій двоповерховій будівлі. На вікнах наявні намертво приварені грати, відкрити які неможливо. А це є грубим порушенням пожежної безпеки як працівників суду, так і громадян, які знаходяться в приміщенні суду. Наявний пандус не відповідає зазначеним вимогам, відсутні нормативні дворівневі поручні, тож самостійно потрапити  в будівлю суду для маломобільних груп населення, в тому числі для осіб з інвалідністю, майже неможливо.

В приміщенні відсутня охорона, яка, забезпечує громадський порядок та безпеку працівників і відвідувачів суду, зокрема, немає турнікетів. Рамка стаціонарного металодетектора не працює.

Всі чотири зали для розгляду кримінальних справ, які знаходяться на другому поверсі, обладнані скляною загорожею із спеціального захисного скла, в усіх залах є доступ до питної води , але жодна зала немає спеціально обладнаного місця для осіб з інвалідністю.

Є в наявності лампи для кварцування приміщень, але відсутній працівник, відповідальний за це, та не ведеться відповідний журнал.

Медичні аптечки містять ліки з простроченим в терміном придатності.

Окрім того, відсутні кімнати для конфіденційного спілкування підсудного з адвокатом та ознайомлення з матеріалами справи. Як зазначив керівник апарату суду, підсудні ознайомлюються з матеріалами справи в вільних залах для судових засідань.

Щодо приміщень тримання підсудних/засуджених, то наявні лише 2 камери  : 5,6 мта 2,3м2, що не є достатньо для такої кількості залів для розгляду кримінальних справ. В камерах відсутнє природне освітлення та примусова вентиляція.

Варто зазначити, що конвойне приміщення також не відповідає вимогам ні за площею, ні за санітарно-гігієнічними нормами.

За результатами моніторингового візиту до Територіального управління Державної судової адміністрації України у Дніпропетровській області буде направлено звіт із рекомендаціями щодо усунення виявлених порушень.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"