НОВИНИ

26.04.2024

25.04.2024

24.04.2024

23.04.2024

22.04.2024

20.04.2024

19.04.2024

18.04.2024

РУБРИКАТОР

Необмежена кількість спроб на іспитах у сервісних центрах МВС і самопідготовка

02.08.2023

Протягом кількох останніх днів набули чинності одразу кілька змін до законодавства України, які стосуються самопідготовки до теоретичного іспиту в сервісних центрах МВС, відповідальності інструкторів автошкіл та екзаменаторів сервісних центрів МВС за порушення порядку підготовки водіїв, проведення іспитів та видачі посвідчення водія, щодо скасування обмежень у кількості спроб практичного іспиту в сервісних центрах МВС.Новий закон визначає, що самопідготовка до теоретичного іспиту буде дозволена починаючи з 29 жовтня. Тобто, у кандидатів у водії буде вибір: готуватись до теоретичного іспиту самостійно чи з автошколою.

І відтепер серед адміністративних порушень в Україні є ті, що стосуються осіб, відповідальних за підготовку водіїв. Це й інструктори автошкіл, й екзаменатори сервісних центрів МВС, і працівники сервісних центрів МВС, що проводять акредитацію навчальних закладів.

Тепер порушеннями, за які передбачено штрафи від 8500 грн до 13600 грн з боку навчальних закладів є:

-якщо підготовку майбутніх водіїв або перепідготовку для отримання нової категорії проводить особа, яка не має чинного документа спеціаліста з підготовки водіїв транспортних засобів;

-якщо автошкола допустила до практичного навчання кандидата у водії, який ще не склав успішно теоретичний іспит у сервісному центрі МВС;

-якщо проводиться практична підготовка водіїв з використанням транспортних засобів, обладнаних з порушенням вимог Правил дорожнього руху, або особою, яка позбавлена права керування транспортними засобами.

А з боку сервісних центрів МВС тепер порушеннями адміністративного кодексу є:

-коли посадова особа сервісних центрів МВС порушує порядок проведення державної акредитації автошкіл та порушує встановлений порядок атестації їх спеціалістів — тепер це штраф від від 8500 грн до 17000 грн.

-якщо працівник територіального сервісного центру МВС порушує порядок приймання іспиту або порядок видачі посвідчення водія — це тягне за собою накладення штрафу від 17000 до 34000 грн.

Якщо ці два порушення будуть вчиненні посадовою особою повторно протягом року, то за такі самі дії вже буде накладення штрафу від 34000 до 51000 грн — а також позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю строком на один рік.

Також Міністерство внутрішніх справ України внесло зміни в порядок приймання іспитів для отримання права керування транспортними засобами та видачі посвідчень водія. Зміни набули чинності сьогодні, 1 серпня.

Тепер для складання практичного іспиту надається необмежена кількість спроб протягом двох років з дня видачі свідоцтва про закінчення практичної підготовки в автошколі. І ці зміни зараз стосуються абсолютно всіх кандидатів у водії, які складають іспити в сервісних центрах МВС або які складатимуть їх у майбутньому. А також оновились терміни, коли можна складати іспити повторно. У разі, якщо кандидат у водії не склав теоретичний або практичний іспит в сервісному центрі МВС, то наступний такий іспит призначається не раніше, ніж через 10 календарних днів.

Окрім цього, з 3 серпня до проєкту прозорих іспитів у сервісних центрах МВС долучаються ще Сумська, Рівненська, Житомирська та Кіровоградська області. У цих областях кожен сервісний центр МВС, який проводитиме іспити, стає локальним хабом з екзаменації.

Тут у класах для теоретичних іспитів більше немає сліпих зон, з’являється аудіозапис та камери спостереження у кожному куті приміщення. А в автівках сервісних центрів МВС для складання іспитів є система відеоспостереження, що фіксує руки і ноги кандидата у водії та руки і ноги екзаменатора сервісного центру МВС. Це теж виключає будь-яку можливість втручання в іспит.

Головний сервісний центр МВС України

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"